Izraelcu Danielu Shechtmanu otkriće kvazikristala priskrbilo Nobelovu nagradu za kemiju

IZRAELSKI znanstvenik Daniel Shechtman dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za kemiju. Švedska kraljevska akademija znanosti njegovo je otkriće "kvazikristala" ocijenila kao kapitalno, jer je iz temelja promijenila način na koji kemičari pristupaju čvrstim tijelima, javlja AP.

Shechtman je još davne 1982. godine otkrio kristal u kojem su "atomi bili spojeni u uzorak koji je nemoguće ponoviti". Do tada su znanstvenici mislili da atomski obrasci unutar kristala moraju biti simetrični, i da se moraju ponavljati.

"To otkriće je kvazikristale predočilo kao očaravajuće arapske mozaike reproducirane na razini atoma koji se nikada ne ponavljaju", slikovito je to pojasnio Odbor za dodjelu nagrade. Time je ujedno i ispunjena ovogodišnja kvota dodijeljenih nagrada.

Njegovo otkriće otad je dobilo i praktičnu primjenu. Kvazikristali počeli su se laboratorijski proizvoditi, a primjenjuju se u posebnim, ultraizdržljivim vrstama čelika, slojevima u tavama za prženje te posebnim uređajima za emisiju svjetla.

Pročitajte više