IZRAELSKA POLICIJA NE DOZVOLJAVA PRISTUP BRDU HRAMA

Izraelska policija zabranila je u četvrtak jednom desničarskom izraelskom parlamentarcu i radikalnim zelotima pristup jeruzalemskom Brdu hrama, svetištu i Židova i muslimana, u strahu od izbijanja novog vala nasilja. L

Oko 1.000 izraelskih policajaca zauzelo je položaje ispred Brda Hrama, muslimanskog al-Harama al-Sharifa, kako bi sačuvali mir na židovski blagdan Tisha B'Av, kojim se obilježava uništenje dvaju biblijskih hramova 586. godine prije Krista i 70. godine nove ere.

Ove godine ponovno su zaustavili tradicionalnu povorku ultranacionalističke izraelske skupine Vjernici Brda Hrama, koji su namjeravali ući u kompleks noseći kamene temeljce hrama kojeg žele izgraditi na mjestu na kojem se danas, pored Zida plača, nalaze dvije džamije.

Na Brdo hrama pokušao se probiti i Yehiel Hazan, zastupnik Sharonova Likuda, no policija je i njega zaustavila.

Palestinska pobuna izbila je u rujnu 2000. nakon što je Sharon, tadašnji vođa oporbe, posjetio Brdo hrama, smješteno u istočnom Jeruzalemu, kojeg Palestinci žele za glavni grad svoje buduće države.

Izrael je prije tri mjeseca svetište otvorio židovskim turistima, no posjeti su prekinuti prošloga tjedna zbog oštrih muslimanskih prosvjeda. Posjetiteljima, u pratnji policije, nije bio dozvoljen ulazak u džamije.



Pročitajte više