Izraelska vojska se povukla iz "Hezbollahovog" uporišta

IZRAELSKA vojska je objavila kako su njene snage u subotu povukle iz Bint Jbeila, libanonskog pograničnog sela koje je predstavljalo "Hezbollahovo" uporište i oko koga su se prethodnih dana vodile krvave borbe.

Bint Jbeil je za "Hezbollah" i protuizraelski raspoložene Libanonce već otprije predstavljao simbol otpora dugogodišnjoj okupaciji, ali Izrael je tvrdio da Bint Jbeil ima i stratešku važnost.

Međutim, izraelski planeri, po svemu sudeći, nisu računali na žestinu "Hezbollahovog" otpora kao i sposobnost gerilaca da jednog od najuglednijih vojsci na svijetu nanose teške gubitke. Tako je samo u jednoj zasjedi oko Bint Jbeila poginulo 8 izraelskih vojnika.

Danas je, pak, izraelska vojska ustvrdila da se iz Bint Jbeila povlači jer je cilj operacije "postignut".

Prema izraelskim izvorima u borbama je poginulo najmanje 50 gerilaca. Navodi se također da je u petak osvojen "Hezbollahov" utvrđeni stožer, prilikom čega je zaplijenjena velika količina oružja, suvremene komunikacijske opreme kao i važnih dokumenata.

Bez obzira na to, "Hezbollahov" vođa šeik Nasrallah je izraelsko povlačenje protumačio kao veliku pobjedu svoje organizacije.

D.A.

Pročitajte više