Izraelska vojska smanjuje operacije na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze

IZRAEL će značajno smanjiti svoje vojne operacije na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze zahvaljujući naporima koje palestinski predsjednik Mahmud Abas ulaže da bi se prekinuli napadi na Izraelce, objavila je u petak izraelska vojska.

Prema novim pravilima, uvedenim nakon što je palestinska policija pojačala kontrolu u pojasu Gaze, ograničena su primjerice tzv. ciljana ubojstva militanata, a cilj im je pružanje potpore Abasu koji se nada da će oživiti mirovne napore.

Međutim, lokalni izbori u pojasu Gaze pokazali su da Abas ne uživa preveliko povjerenje među Palestincima. Prema neslužbenim rezultatima, na prvim izborima za gradska vijeća u tom području islamistički Hamas dobio je gotovo dvotrećinsku većinu.

Izraelska vojska priopćila je u petak da će "proaktivne vojne operacije u pojasu Gaze prestati u područjima u kojima su razmještene palestinske snage sigurnosti".

"Akcije protiv terorista na Zapadnoj obali izvodit će se samo u slučaju neposredne prijetnje aktivnih terorističkih ćelija i uz izravno odobrenje načelnika glavnog stožera", priopćila je vojska.

Idućeg tjedna otvorit će se i granični prijelazi u pojasu Gaze koji su bili zatvoreni nakon niza terorističkih napada.

Reagirajući na izraelske mjere, palestinski ministar Saeb Erekat pozvao je Izrael da proglasi potpuni prekid nasilja protiv Palestinaca.


Pročitajte više