IZRAELSKE SNAGE U NEKOLIKO OKRŠAJA UBILE PETORICU PALESTINACA

Izraelske snage ustrijelile su u subotu petoricu Palestinaca, među njima i jednoga televizijskog kamermana, u nekoliko okršaja na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

Deseci izraelskih vojnika upali su u središte Nablusa, u Kazbu, i ondje se sukobili s palestinskim mladićima koji su ih gađali kamenjem, kažu palestinski očevici, a prenosi Reuters.

Kamerman palestinske televizije koji je kao slobodnjak radio i za Associated Press, pogođen je u lice kad je izraelska vojska otvorila vatru i umro je na putu u bolnicu, kažu palestinski medicinski izvori.

Kad je pala noć, više od četrdeset izraelskih tenkova i ostalih oklopnih vozila ušlo je u izbjeglički logor u gradu Rafahu u pojasu Gaze i izazvalo sukob u kojem su ubijena trojica Palestinaca, a 18 ih je ranjeno.

Prema palestinskim izvorima, dvojica poginulih muškarci su i civili u dobi od 14 i 32 godine. Trećemu je bilo 25 godina, ali ne zna se je li bio civil, a među ranjenima ima i civila i gerilaca.

Izraelski vojni izvori tvrde da je vojska u Rafahu pucala i pogodila trojicu naoružanih nakon što je na vojsku otvorena vatra kad je krenula u akciju protiv "terorističke aktivnosti".

Rafah je snažno uporište gerilaca u dvoipolgodišnjem palestinskom ustanku. U Rafah često upadaju izraelske snage i ondje su uništile brojne tunele za koje se misli da su gerilcima služili za krijumčarenje oružja iz obližnjega Egipta.

Pročitajte više