IZRAELSKI BORBENI ZRAKOPLOVI NAPALI JUŽNI LIBANON

Izraelski borbeni zrakoplovi napali su u nedjelju selo na jugu Libanona nakon što je u napadu libanonske gerilske skupine Hezbolah na Izrael poginula jedna osoba.

"Cionistički zrakoplovi napali su selo Tair Harfa u južnom Libanonu", objavila je televizijska postaja al-Manar, koja je pod nadzorom Hezbolaha.

Očevici su kazali da je u tom području odjeknulo nekoliko eksplozija.

Neimenovani izraelski izvori potvrdili su da su izraelski zrakoplovi ispalili dvije rakete na južni Libanon. Prema tim izvorima, u napadu su uništeni topovi s kojima je Hezbolah ranije gađao sjever Izraela.

Hezbolah je u nedjelju ispalo granatu na grad Shlomi u sjevernom Izraelu i pritom je jedna osoba poginula, a četiri su ranjene.

To je prvi smrtni slučaj u Izraelu od vatre Hezbolaha otkako su se izraelske snage povukle iz južnog Libanona prije nešto više od tri godine.

Hezbolah je objavio da će nastaviti napadati izraelske položaje u spornom području farmi Sheba te da će odgovoriti na izraelske "provokacije".

Libanon je sa svoj strane u nedjelju uložio hitan prigovor Vijeću sigurnosti UN-a protiv Izraela zbog "njegove agresije i prijetnje te zbog kršenja libanonskog suvereniteta", saznaje se pri libanonskom ministarstvo vanjskih poslova.

"Ministarstvo je danas uložilo hitan prigovor Vijeću sigurnosti UN-a protiv Izrael zbog izraelskih agresije, prijetnji i stalnog kršenja libanonskog zračnog prostora i suvereniteta", kazao je visoki dužnosnik ministarstva koji je želio ostati anoniman.

Prema njegovim riječima odluka o prigovoru donesena je na sastanku na kojem su sudjelovali predsjednik Emile Lahoud, premijer Rafik Hariri i ministar vanjskih poslova Jean Obeid.

(Hina) nab nab

Pročitajte više