OMIKRON

Izraelski liječnik: Zarazio sam se omikronom u Londonu prije deset dana

Foto: Facebook

LIJEČNIK iz Izraela, koji je bio jedan od prvih ljudi na svijetu koji se zarazio varijantom omikron, kaže da vjeruje da se zarazio virusom kada je bio u Londonu na velikoj medicinskoj konferenciji, na kojoj je sudjelovalo više od 1200 zdravstvenih djelatnika.

Razotkrivanje liječnika Elada Maora moglo bi potaknuti strah da je varijanta možda bila u Ujedinjenom Kraljevstvu mnogo ranije nego što se mislilo te da su joj i drugi medicinari mogli biti izloženi.

Počeo je osjećati simptome za nekoliko dana

U intervjuu za Guardian Maor, kardiolog u medicinskom centru Sheba u blizini Tel Aviva, opisao je kako se vratio u Izrael 23. studenog nakon trodnevnog sastanka u Newhamu u istočnom Londonu. Počeo je osjećati simptome za nekoliko dana, a pozitivan test dobio je 27. studenog.

Smatra se da je vrijeme od izlaganja do pojave simptoma (poznato kao razdoblje inkubacije) do 14 dana, iako se simptomi obično pojavljuju unutar pet dana od izlaganja.

Četiri je noći odsjeo u hotelu. Smatra da je po povratku zarazio starijeg kolegu

Maor, koji je ujedno i izvanredni profesor kardiologije na Sveučilištu u Tel Avivu, stigao je u London 19. studenog i odsjeo četiri noći u hotelu u Islingtonu u sjevernom dijelu grada. Dosad je pokazao blage simptome koronavirusa, uključujući temperaturu, bol u mišićima i grlobolju.

U razgovoru za Guardian iz svog doma u Izraelu, gdje se samoizolira, Maor je također rekao da je virusom vjerojatno zarazio 69-godišnjeg kolegu nakon povratka iz Londona. Kolega je od tada bio pozitivan na varijantu omikron. Iako ne može biti siguran kako i kada se zarazio, Maor, koji je primio tri doze cjepiva Pfizer/BioNTech, uvjeren je da se to dogodilo u Velikoj Britaniji.

"Sigurno sam dobio omikron u Londonu. To je zanimljivo jer je to bilo prije deset dana u Londonu, što je jako, jako rano", zaključio je.

Pročitajte više