Netanyahu odbacio palestinsko pomirenje bez razoružavanja Hamasa

Foto: Hina

IZRAELSKI Premijer Benjamin Netanyahu odbacio je u utorak svako "lažno" palestinsko pomirenje ocijenivši neophodnim razoružanje oružanog ogranka islamističkog pokreta Hamas, prekid njegovih odnosa s Iranom i priznanje izraelske države.

"Onima koji žele takvo pomirenje, samo ćemo reći jednostavno: priznajte izraelsku državu, raspustite oružani ogranak Hamasa, prekinite veze s Iranom koji poziva na naše uništenje", kazao je Netanyahu u priopćenju objavljenom u trenutku dok se palestinske skupine ponovno trude prebroditi desetljeće podjela.

Radi se prvoj reakciji izraelske vlade na najavljen povratak palestinske samouprave na čelo Pojasa Gaze, kojim je dosad jednostrano upravljao Hamas, jedan od velikih neprijatelja Izraela. "Nismo spremni prihvatiti lažna pomirenja među Palestincima koji se prave da se mire na uštrb našeg postojanja", kazao je Netanyahu.

Palestinski premijer Rami al Hamdallah u utorak je predsjedao prvim sastankom vlade u Gazi u koraku prema pomirenju između međunarodno priznate palestinske stranke Fatah i islamističke skupine Hamas, javljaju mediji. Hamas je osvojio obalnu enklavu 2007. u borbi sa snagama Fataha lojalnim predsjedniku Palestinske vlasti Mahmudu Abasu.

Od tada je Hamas upravljao Pojasom Gaze gdje je uspostavio svoju vlast, no Zapad priznaje jedino Abasovu vladu koju vodi sa Zapadne obale, što ju je okupirao Izrael. Proces pomirenja, koji počinje sjednicom vlade u utorak, promoviraju Egipat i druge arapske zemlje kojima su Sjedinjene Države saveznik.

Pročitajte više