Izraelski šef obavještajne službe upozorava na Al-Qaidine militante u Libanonu

DESECI Al-Qaidinih militanata stigli su u Libanon s misijom napadanja UN-ovih snaga koje su tamo stacionirane nakon ovoljetnog rata Izraela i Libanona, rekao je danas šef izraelske Vojne obavještajne službe, general bojnik Amos Yadlin.

Yadlin kaže da je Al-Qaidinim borcima naređeno da se rasprše po Libanonu, Siriji i Egiptu, odakle će planirati svoje napade.

Također, primijećeno je bar desetak Al-Qaidinih ljudi u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.

Yadlin kaže i da Iran i dalje nastavlja isporučivati oružje Hezbollahu, koji se fokusira na obnavljanje svojih snaga nakon što je u ratu s Izraelom zadobio velike gubitke u ljudstvu i opremi. Hezbollah ponovno nabavlja "Katyusha" rakete, koje je koristio za vrijeme rata s Izraelom.

Govorio je i o odnosima sa Sirijom. Kaže da, iako ne može biti 100% siguran da su sirijski pozivi na mir ozbiljni, Izrael može biti siguran u to da je sirijski predsjednik Bashir Assad zainteresiran za početak pregovora s Izraelom. Vjeruje da je razlog tome Assadova želja da u očima međunarodne zajednice dobije veći ugled.

S ovim se još uvijek ne slaže šef Mossada, Meir Dagan, koji misli da Sirija samo pravi predstavu.

Yadlin je govorio i o Hamasu, za kojeg vjeruje da će krijumčarenjem novca kroz pojas Gaze uskoro postati ekonomski stabilan.

J.D.

Pročitajte više