Izraelsko ministarstvo zdravstva: Od beriberija umrle 2 bebe

IZRAELSKO ministarstvo zdravstva u srijedu je objavilo da je od posljedica uzimanja mlijeka u prahu, njemačkog proizvođača Humane, umrlo dvoje dojenčadi a ne troje, kao što se to do sada tvrdilo.

Ministarstvo je objavilo da je od bolesti beriberi, koja nastaje nedostatkom vitamina B1 što može dovesti do oštećenja mozga, oboljelo 15 dojenčadi, kazala je glasnogovornica izraelskog ministarstva zdravstva. Dvoje od njih je umrlo, dodala je.

Desetero dojenčadi još je uvijek na bolničkom liječenju, a dvoje na intenzivnoj skrbi.

Njemačka tvrtka Humana, koja proizvodi mlijeko u prahu na bazi soje za izraelsko tržište u suradnji s izraelskom tvrtkom Remedia, priznala je u utorak da je greškom u to mlijeko stvaljena premala količina vitamina B1. Mlijeko na bazi soje za izraelsko tržište napravljeno je u skladu s pravilima košer-prehrane.

Izraelsko ministarstvo zdravstva kazalo je da tvrtka Remedia također snosi odgovornost, te je protiv uprave Remedie pokrenulo kriminalističku istragu zbog sumnje da su "iz nemara prouzročili smrt".

Predsjednik uprave Humane Albert Grosse Frie kazao je da je za ovaj nemili događaj kriv "ljudski faktor i mreža nesretnih okolnosti".

Njemačka ministrica za zaštitu potrošača Renate Kuenast zatražila je "istragu koja će potpuno rasvijetliti" smrt dvoje dojenčadi u Izraelu.

U razgovoru za list Bild Kuenast je inzistirala na činjenici da se "tako užasan događaj ne smije ponoviti".

Pročitajte više