Izvanredni kongres SSSH: Vesna Dejanović nova predsjednica

DOSADAŠNJA v. d. predsjednice Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Vesna Dejanović na današnjem je izvanrednom kongresu kao jedina kandidatkinja izabrana za predsjednicu te sindikalne središnjice.

Dejanović je dužnost v. d. predsjednice obavljala od prošle jeseni, nakon što je Davor Jurić podnio ostavku.

Sindikalnom članstvu obećala je da će se boriti za jačanje sindikalne solidarnosti i zajedništva, te upozorila da hrvatsko društvo čeka globalni nalet kapitala, a Vlada još nije pokazala da ima viziju gospodarskog razvoja.

Založila se za nacionalni konsenzus i konsenzus socijalnih partnera oko razvojne strategije Hrvatske, jačanje socijalnog dijaloga, obrazovanje za rast i razvoj, usavršavanje i cjeloživotno učenje prilagođavanjem radne snage potrebama tržišta.

U proteklih šest mjeseci u SSSH je provedeno restrukturiranje čime su promijenjeni mehanizmi koji su Savez vukli unatrag, no promjene treba nastaviti, rekla je Dejanović.

Najveća hrvatska središnjica prvi puta je birala i potpredsjednike za gospodarstvo, javni sektor i usluge. Najviše glasova dobili su Josip Pavić iz Sindikata poljoprivrede, Anita Car iz Sindikata odgoja i obrazovanja te Ana Knežević iz Sindikata trgovine.

Uoči kongresa dio članova Konzumove podružnice Sindikata trgovine prosvjedovao je tražeći da Ana Knežević odustane od kandidature zbog kaznenih istraga koje se vode protive nje. Optužili su je i da je bez odobrenja sjela na žiro račun njihove podružnice i prisvojila više stotina tisuća kuna.

Knežević je odgovorila da je u medijima "blate i pokušavaju zgaziti" jer se borila protiv interesa krupnog kapitala koji najviše ugrožava prava radnika.

Izvanredni kongres, na kojem je u zagrebačkoj Tvornici sudjelovalo oko 280 sindikalnih zastupnika i stotinjak uzvanika, usvojio je i izmjenjeni statut te programske smjernice vezane uz ulogu sindikata u gospodarskom razvoju, zaštitu na radu, socijalnu pravdu i suradnju s ostalim sindikatima.

Čelnici SSSH i dvije sindikalne središnjice - Hrvatske udruge sindikata i Sindikata usluga Uni-Cro potpisali su sporazum o zajedničkoj suradnji, kojim se obvezuju na dogovaranje, usklađivanje i zajednički nastup prema vlasti i poslodavcima, a time je ujedno otvoren proces njihova spajanja.

Pročitajte više