Izvanredno plenarno zasjedanje HBK

Pod predsjedanjem kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije (HBK), u Zagrebu je jučer popodne održano izvanredno plenarno zasjedanje HBK kojemu je prisustvovao i apostolski nuncij u Hrvatskoj msgr. Francisco Javier Lozano, izvijestilo je danas Tajništvo HBK.

Nakon uvodne molitve kardinal Bozanić pozdravio je apostolskoga nuncija i sve prisutne biskupe te im je poželio uspješan rad na dobrobit Crkve i naroda.

Biskupi su, kako je priopćeno, prihvatili Pravilnik Tajništva Hrvatske biskupske konferencije kojim se regulira rad Tajništva i njegovih ureda, rad komisija, vijeća i odbora HBK te zapošljavanje laika u HBK.

Poštujući zakonodavstvo Republike Hrvatske, pri donošenju Pravilnika, kako se napominje, vodilo se računa o specifičnom poslanju Crkve i njezinu pojavljivanju pred svijetom na što će se posebno paziti pri zapošljavanju u HBK.

Pravilnik nastoji maksimalno poštivati dostojanstvo osobe, vrednovati rad te usuglasiti prava, dužnosti i odgovornost zaposlenih u HBK, dodaje se.

Kardinal Bozanić naglasio je važnost takvog dokumenta koji će pridonijeti sigurnosti zaposlenih, ali i učinkovitosti onih koji rade ili će raditi u HBK. U tom kontekstu, kako se navodi, razgovaralo se i o nekim nužnim promjenama koje će trebati provesti kako bi se ostvarili postavljeni ciljevi i zadaće.

Biskupi su izviješteni o pripremama gradnje nove zgrade HBK na Ksaveru te je dogovorena daljnja dinamika poslova.

U nastavku zasjedanja biskupi su, kako se kaže na kraju, razmotrili i neka pitanja aktualnoga crkvenoga i društvenoga trenutka u Hrvatskoj.

(Hina) pp/xmc ymc

Pročitajte više