Izvješće američke vlade: Svjetske temperature ne prestaju rasti, polarne kape tope se šokantnom brzinom

Foto: NASA

NEDAVNO objavljeno izvješće Programa za istraživanje klimatskih promjena (USGCRP) američke vlade jasnim znanstvenim jezikom dokazalo je da globalno zatopljenje ne jenjava, piše John Abraham za britanski The Guardian.

"Kada se govori o globalnom zatopljenju, većina ljudi pomisli na porast temperature zraka. To nije najbolja mjera klimatskih promjena, no ljudima je najzamjetnija.

Izvješće pokazuje da se nalazimo usred temperaturne 'anomalije', što znači da je prosječna temperatura danas veća od normalne. Globalne temperature zraka su od 1960. godine u stalnom porastu."

Polarne kape tope se šokantnom brzinom

"Neki od boljih pokazatelja klimatskih promjena su toplina koju apsorbiraju oceani, topljenje ledenjaka i porast razine mora - i svi upućuju na to da je globalno zatopljenje stvarna prijetnja.
Temperatura površine mora raste već desetljećima. Temperaturu morske površine danas je moguće mjeriti pomoću raznih tehnologija, uključujući satelite i brodske senzore. Opseg područja s kojeg se skupljaju podaci sve je veći, a izračuni time točniji.

I razina mora od početka 20. stoljeća neprestano raste. Porast razine mora omiljena je mjera znanstvenika jer uključuje porast globalne temperature.

Mjerenja su također pokazala porast temperature mora, zbog čega se tope polarne kape. Ledenjaci se zagrijavaju, tope i otječu u svjetska mora šokantnom brzinom."

Nema mjesta poricanju globalnog zatopljenja

"Sve mjere u istraživanju jasno su potvrdile da svjedočimo zatopljenju svjetske klime, što ne ostavlja prostor sumnjama o činjeničnom postojanju globalnog zatopljenja.

Temperatura zemlje nije najbolji pokazatelj globalnog zatopljenja jer postoje godišnje varijacije - jedna vruća godina nije dokaz zatopljenja. Međutim, dugoročni trendovi pokazuju da temperature iz desetljeća u desetljeće ne prestaju rasti.

USGCRP-ovo izvješće putokaz je koji otkriva dosadašnje trendove i izgledna buduća klimatska kretanja. Svi indikatori pokazuju da se naš planet zagrijava, a tako će i nastaviti ako nešto ne poduzmemo.

Međutim, na temelju dosadašnjih otkrića teško je sa sigurnošću predvidjeti što nas čeka u narednih pet do deset desetljeća", zaključuje John Abraham za The Guardian.
 

Pročitajte više