Izvješće Europske komisije o RH pozitivno, izrada "avisa" u travnju

NAJNOVIJE izvješće Europske komisije o Hrvatskoj donosi pozitivnu ocjenu o napretku ostvarenom u ispunjenju obveza preuzetih Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, a sredinom travnja Vijeće ministara će Komisiji dati mandat za izradu službenog mišljenja o hrvatskoj kandidaturi ("avis"), rekao je u petak ministar za europske integracije Neven Mimica.

"Opća je ocjena da je dokument pozitivan za Hrvatsku. Pozitivna ocjena, doduše skromno proviruje... ali da se radi o "avisu" bilo bi to dobro izvješće", rekao je ministar na susretu s novinarima.

Mimica je 15. travnja naveo kao datum kada bi Vijeće ministara EU Komisiji trebalo dati mandat za izradu spomenutog "avisa". Realno je očekivati da će Komisiji trebati oko godinu dana da izradi "avis", dodao je Mimica.

Prema njegovim riječima, u izvješću Komisije najpozitivnije je ocijenjen doprinos Hrvatske regionalnoj suradnji, iako se jednom rečenicom kaže da "hrvatska politička klasa još ne pokazuje spremnost za punom gospodarskom i političkom suradnjom". Tu ocjenu, kako je rekao Mimica, ne možemo prihvatiti.

Što se tiče nedostataka i manjkavosti, Komisija ih je dobro identificirala i one su znane otprije, kazao je Mimica, nabrojivši stanje u pravosuđu, suradnju s haškim tribunalom (ICTY) i povratak izbjeglica.

Što se ICTY-a tiče, mora se znati da se Komisija oslanja isključivo na ocjene Tužiteljstva suda u Den Haagu, objasnio je ministar.

Komisija Hrvatskoj spočitava i probleme vezane uz proces privatizacije, reforme obrazovnog i zdravstvenog sustava, no to nisu ugovorne obveze preuzete Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, ističe Mimica, dodavši da je, na primjer, povoljno ocijenjena mirovinska reforma.

Ministarstvo za europske integracije će za dva tjedna izaći s operativnim planom uklanjanja nedostataka i listom obveza za sva ministarstva, najavio je Mimica. Da bi se išlo prema što pozitivnijem mišljenju Komisije posebice je nužna ubrzana procedura, tzv. fast track, za uklanjanje nedostataka u zakonodavstvu.

Očekuje de bi se o najnovijem izvješću Europske komisije hrvatska Vlada mogla očitovati sljedeći četvrtak.

Pročitajte više