IZVJEŠTAJ: TRGOVINA ŽENAMA I ZLOSTAVLJANJE U AFGANISTANU NISU PRESTALI

Teška kršenja ljudskih prava u Afganistanu se nad ženama nastavljaju, kao i trgovina ženama, kaže se u izvještaju koji je objavila Međunardona organizacija za migracije (IOM).

Izvještaj je IOM sastavio na temelju upitnika poslanog u stotinu organizacija u Afganistanu, Pakistanu i Ianu, a objavljen je u četvrtak.

Prema rezultatima, mnoge žrtve trgovine ženama dolaze iz posebno ranjivih skupina, kao što su prognanici, povratnici, i osobe stradale zbog suše, kaže se u priopćenju IOM-a.

Zlostavljanje žena u Afganistanu ima razne oblike, od prisilnoga braka radi poravnavanja dugova, preko razmjene žena u ime rješavanja sporova, sve do otmica žena i djece, muške i ženske, radi seksualnoga i drugog ropstva, kaže se u izvještaju.

Afganistanski izbjeglice u susjednim zemljama često stradaju zbog raznih razloga, među ostalim i zbog siromaštva, nedostupnosti temeljne zaštite, a poznati su i u Afganistanu uobičajeni slučajevi davanja žena radi rješavanja sporova.

Afganistanci trpe i druge oblike kršenja ljudskih prava povezane s trgovinom ljudima. Na silu ih regrutiraju u oružane skupine, a često ih odvode i na prisilan rad na uzgoju maka.

Trgovina ljudima u Afganistanu izazvana je različitim uzrocima, od dugotrajnoga sukoba do opće nesigurnosti u zemlji i slabe socijalno-gospodarske perspektive, dodaje se u izvještaju OIM-a.

(Hina) vm

Pročitajte više