Jaca & Kerum: Kreće politički "freak show"

ON JE hrvatski Berlusconi izrastao na zasićenju naroda političkim elitama, populist koji tvrdi da mu se gadi politika i bahati tajkun koji vjeruje da su političari roba na tržištu koja se lako i jeftino može kupiti. Sve u svemu, jedan besprizoran mačist i prilično neotesan tip.

Ona je tipični izdanak političkog establišmenta, stranački karijerist uvaljan u sve prljavštine koje su ljudima ogadile politiku. Fura se na finu gospođu i kad god stigne docira o kućnom odgoju i ženskim pravima. I da, govori za sebe da je poštenjakinja i hvali se borbom protiv korupcije.

Ali eto, kako u nuždi vrag i muhe ždere, tako su Željko Kerum i Jadranka Kosor sklopili predizbornu koaliciju.

Na što lete muhe?

A tih muha moglo bi biti još. Prekjučer je Kosor kupila biskupe partijskom školom u Kumrovcu. Već sutra mogla bi pohrliti u zagrljaj Milanu Bandiću, preksutra Jambi i Cuccurinu, a budući da je Branimir Glavaš napokon iskamčio putovnicu moglo bi se dogoditi da joj i Vladimir Šišljagić podari ritualni rukoljub.

Sve u svemu sjajna ekipa. Reklo bi se, prava hrvatska.

Ratni profiteri, sirovi primitivci, korumpirani političari, tajkuni, šovinisti, ratni zločinci, seksisti, partijski poslušnici... Stasali na nepotizmu, korupciji, zločinu, primitivizmu. promoviraju glupost, neobrazovanost, nekulturu.

Šefica stranke pod istragom s tajkunom pod kaznenim prijavama. Premijerka odana borbi protiv korupcije s političarima ogrezlima u korupciju. Političarka koja se hvali da nas je uvela u EU s onima koji ljude plaše Europskom unijom.

A sve to pod parolom: "Mislimo hrvatski".

Barnumov cirkus

Nekima to možda izgleda kao rutinsko okupljanje na hrvatskoj desnici. Ali to je samo izborni "freak show". Politički Barnumov cirkus: nije još izgubio onaj tko je potcijenio inteligenciju hrvatskih birača.

Eto, Željko Kerum. Eto, Milan Bandić. Eto, Jambo. Eto, Glavaš. Eto, HDZ u svim agregatnim stanjima (s lisičinama ili bez njih). I sve to poškropljeno svetom vodicom s Kaptola.

I zato je sasvim logična koalicija Keruma i Kosorice. Oni ne mogu jedno bez drugog. Od HDZ-a danas bježi svatko normalan, pa je normalno da mu je u susret pohitao Kerum. Od Keruma danas bježi svatko pristojan, pa je logično da ga je raširenih ruku dočekao HDZ.

Na putu prema dolje trebaju se držati za ruke.

Hodajući politički mrtvac

Isto je s Bandićem. On je još na slobodi samo zato što ga HDZ treba. Isto je s Glavašem, pravomoćno osuđenim ratnim zločincem. Isto je i s Jambom, čovjekom koji je u ratnim godinama svoje domoljublje iskazao opskrbljujući Hrvatsku vojsku skupocjenim paštetama i krumpirom.

Napokon, isto je i s Kosor. Hodajući politički mrtvac na čelu stranke osuđene na propast. Mogu glavaševci urlati kako neće koalirati s "drumskim razbojnicima iz HDZ-a". Ali uvijek su bili u parlamentu kad ih je HDZ trebao.

I tako, koliko god Zoran Milanović to ignorirao, ostaje činjenica da bi ovi izbori mogli izgledati kao sukob civilizacija. S jedne strane, ovakva desnica i sve što ona predstavlja, za što se zalaže i koga sramoti. A s druge, svi ostali. Otprilike kao na zadnjim predsjedničkim izborima. Bit će to referendum za zdravi razum: s jedne strane oni koji "misle hrvatski", a s druge oni koji "misle".

Aveti u izbornoj noći

I koliko god Kukuriku koalicija, poučena lošim iskustvom, bježala od tih civilizacijskih podjela, držeći se vlastitog izbornog programa, ova desničarska hajka pobrinut će se da ih te podjele sustignu do izborne noći.

A previše puta smo već vidjeli da se u noći aveti najbolje snalaze.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više