Jaco, skrati nam muke i raspiši izbore!

KAD SE pod gospodarski plan Jadranke Kosor podvuče crta, ispada da se rješenje nigdje ne nazire, ali se zato stvaraju novi problemi. Spasonosni plan "koji se radio dugo i u tišini" sav teret krize baca na leđa "srednjeg staleža", a ugledni ekonomski stručnjaci gotovo odreda govore da Kosor i dalje ne shvaća krizu dovoljno ozbiljno.

Najoštriji u osudi najnovije inicijative iz Banskih dvora bio je Radimir Čačić, koji vjeruje da "glupani u Vladi rade gluposti", a možda najbliže istini došao je Damir Kajin koji vjeruje da je svojim Planom za spas gospodarstva Vlada priznala da smo došli do dna. U svakom slučaju radi se o priznanju da je HDZ dosad vodio lošu politiku.

Kosorica samo krade vrijeme do idućih izbora

Iz izjava premijerke Kosor da "oni koji ništa ne rade moraju otići" i da "sada treba ulagati u isplative i nužne projekte" proizlazi zaključak da su se oni koji ništa ne rade dosad tolerirali, dok se Vlada ponašala kao pijani milijunaš, smatra SDP-ov ekonomist Gordan Maras, potpredsjednik saborskog Odbora za financije i državni proračun i član Odbora za gospodarstvo.

"Vlada nema rješenje, samo stvara dojam da nešto želi riješiti", kaže Maras koji vjeruje da ćemo prave reforme čekati još godinu dana - do idućih parlamentarnih izbora. "Da se provedu mjere koje će Hrvatsku izvesti iz krize potreban je politički legitimitet kojeg Jadranka Kosor nema", uvjeren je Maras koji kaže da je Kosorica od Ive Sanadera naslijedila nonšalantni pristup upravljanju državom.

"Samo neozbiljna Vlada vjeruje u rješenje problema preko noći"

"Ne vjerujem u rješenja koja dolaze preko noći. To je neozbiljan pristup. HDZ-ova vlada imala je sedam godina da dokaže da želi reforme. Propustili su to napraviti", kaže Maras, te ističe kako je reforme sigurno bilo lakše provoditi prije nekoliko godina kada je Hrvatska imala gospodarski rast od četiri-pet posto nego sada kad se nalazi u jeku žestoke gospodarske krize.

"I Sanader i Kosor su navikli probleme gurati pod tepih", kaže Maras i poručuje kako je već odavno bilo jasno da je HDZ-ovo kupovanje glasova preko povlaštenih mirovina i subvencija u poljoprivredi neodrživo, ali dok je vladalo blagostanje to nikog nije zabrinjavalo. Da je reforme trebalo početi provoditi odavno ističe i bivši ministar financija Mato Crkvenac.

Tko još misli da možemo živjeti samo od sunca i turizma?

"Autori ovog plana na kritike odgovaraju da je s reformama trebalo početi još 2000. godine. Ali promjene koje su nam sada potrebne tada nije bilo moguće poduzeti jer je Račanova vlada bila zauzeta saniranjem ratne štete, otvaranjem Hrvatske prema svijetu i uređivanjem financijskog sustava koji se raspadao od nelikvidnosti. Promjene je trebalo početi provoditi 2004. ili malo kasnije. Sve drugo je veliko zakašnjenje", tvrdi Crkvenac.

Bivši ministar financija Kosoričinom planu također zamjera nedostatak konkretnih mjera. "To su delikatne stvari. Treba napraviti točne analize i izračune u kojima će s jedne strane biti vidljivo što treba učiniti i koliko treba uložiti, a s druge strane što se i u kojem roku dobiva. U Vladinom planu toga nema, nema nikakvih rokova, ne znamo kad će se i kako promjene provoditi", tvrdi Crkvenac.

Plan Jadranke Kosor je zastario, ozbiljno upozorava Crkvenac. "Radi se o povratku na program ekonomske politike iz 1993. godine, fokus je na sektoru potražnje i na raspodjeli", tvrdi Crkvenac i pita se gdje su tu nove tehnologije, znanost, izvoz, proizvodnja... "Koliko dugo ćemo još misliti da možemo živjeti samo od sunca i turizma?", pita se Crkvenac.

Josipović ima legitimitet, Kosor nema

Osim nedostatka odlučnosti i konkretnih mjera, kritičari planu Jadranke Kosor zamjeraju i nezanemarivu mjeru politikantstva. "Ne vjerujem da je ovaj plan produkt dugog i napornog rada. Ako je to istina, zašto ga je premijerka svojim partnerima u koaliciji predstavila samo nekoliko sati prije konferencije za novinare? Ne, Kosor je trebala nekako skrenuti pozornost sa ozbiljnog sukoba s Josipovićem", kaže Maras.

Situacija s Josipovićem za Kosoricu je vrlo nezgodna, ističe Maras, jer ona nema legitimitet izabranog vođe kakav ima Josipović. "Takav legitimitet može dobiti samo na izborima. Stoga joj želim poručiti da nam svima skrati godinu dana i odmah raspiše izbore pa pokuša građane uvjeriti da je izaberu. Sve ankete pokazuju da narod ne vjeruje da nas Jadranka Kosor može izbaviti iz krize", podvukao je Maras.

Pročitajte više