Jadranka Kosor i Bauk komunizma

JADRANKA KOSOR je opet govorila o "crvenoj opasnosti".

Onda je ustao saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk i podsjetio premijerku da je ona svojedobno bila članica "treće partijske konferencije Radio Zagreba". "Za razliku od vas, ja nikad nisam bio u Partiji, kao i dobar dio mojih stranačkih kolega", zaključio je Bauk.

Kako je Kosor na to reagirala? Prilično ležerno. Odmahnula je rukom i ironično se nasmijala.

Nije to bilo ništa novo, premijerka se smijala gotovo tijekom čitavog Aktualnog sata: malo zbog naručenih pitanja svojih zastupnika, a više da prikrije nervozu zbog pitanja oporbe.

Što je smiješno u partiji?

Ali ova njezina reakcija na Baukovu opasku bila je posebno intrigantna. Zašto Kosor misli da je smiješna činjenica kako je upravo ona koja plaši narod "crvenom opasnosti" i sama donedavno bila njezinim integralnim dijelom?

I to zajedno s Darkom Milinovićem (smještenim dvije fotelje zdesna) i Lukom Bebićem (druga fotelja slijeva). Na čelu s pokojnim Franjom Tuđmanom čijim imenom premijerka Kosor ovih dana neobuzdano lamata. Sve su to bivši "partijaši" presvučeni u velike Hrvate.

Nije onda jasno zašto se smije Jadranka Kosor. Možda zato što Baukova informacija nije istinita? Pa neka je onda demantira. Možda zato što joj je mladi zastupnik SDP-a evocirao uspomene na dane njezine mladosti? A Milinović joj na to poskrivećki namignuo.

Ili se premijerka smijala zato što je zapravo nije briga?

Nakotilo se komunista

U HDZ-u nakotilo toliko bivših komunista da bi bilo nenormalno - a i paranormalno - da se na njihovu čelu nalazi osoba bez ijednog dana partijskog staža. Oni koji govore o "crvenoj opasnosti" tako su je dobro iznutra proučili da zapravo jedini imaju pokrića na nju upozoravati.

Nije Jadranka Kosor morala ući u Partiju. Ali se ipak učlanila, vjerojatno zato što je smatrala kako će bolje kotirati na svom radnom mjestu. Nije morala ući u HDZ. Ali se ipak učlanila kako više ne bi morala biti na svom radnom mjestu. Nego u državnom stanu.

I tako je, mic po mic, dogurala do mjesta predsjednice HDZ-a i hrvatske Vlade.

Koja je razlika između Linićeva i Šeksova prsta?

A sada takva osoba govori o "crvenoj opasnosti". O tome da će komunisti uništiti Hrvatsku, da će zgaziti demokraciju, kako će - preko prijeteće podignutog prsta Slavka Linića - kontrolirati pravosuđe... Očito zna o čemu priča.

Jer upravo je njezin HDZ bio taj koji je uništio, opljačkao i unazadio Hrvatsku. HDZ je pogazio demokraciju i sve njezine institucije. HDZ je kontrolirao pravosuđe, i to malim prstom Vladimira Šeksa.

I dobro kaže Kosor, sve su to učinili komunisti. Ali ovi HDZ-ovi.

Šuti o Partiji, šuti o Sanaderu

Zanimljivo je da šefica HDZ-a ne tvrdi kako nije bila članica Partije, ne tvrdi ni da je to morala biti. Ne kaže čak ni kako "ništa nije znala". Ne kaže baš ništa, samo se smije.

O članstvu u Partiji šuti kao o vezama s Ivom Sanaderom. Plaši narod nekakvom komunističkom prijetnjom, kao da se pola njezine sadašnje stranke - zajedno s bivšim predsjednikom - već ne nalazi u zatvoru. A druga polovica čeka da im se tamo pridruži.

Komunizam je u glavi, a ne u članskoj iskaznici

Govori o komunistima kao da Ivo Sanader nije držao u šaci Mladena Bajića, a Vladimir Šeks čitavo pravosuđe. Kao da njezina stranka nije usvojila komunistički kult velikog vođe. Kao da ne njezina stranka ne provodi komunističko nasljeđe partijske podobnosti. Kao da policiju ne pretvara u čuvara režima, a medije u režimske pudlice.

Kao da taj isti HDZ nije stranka bivših članova Partije. I sadašnjih komunista.

Pa kad je već tako, neka Jadranka Kosor prestane govoriti o povratku "crvene opasnosti", jer odavno znamo da ta opasnost nikad nije otišla. Samo je promijenila partijsku knjižicu. Baš kao i sama premijerka.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više