Jadranka Kosor ulazi u sukob s Vladom?

U PREDIZBORNOJ kampanji nerijetko se događaju brzi obrati na političkoj sceni, pa se u utorak dogodilo da se potpredsjednica Vlade i predsjednička kandidatkinja HDZ-a usprotivila dosadašnjem stavu Vlade o projektu Družba Adria.

U prvoj godini nitko iz Vlade premijera Ive Sanadera nije istupio protiv projekta Družba Adria, a kad je HSP u Saboru prije desetak dana zatražio povlačenje Hrvatske iz tog sporazuma, HDZ-ovi zastupnici izašli su iz sabornice, pa tako zbog nedostatka nije došlo do glasanja o prijedlogu.

No, kako se bliže predsjednički izbori, vladajući mijenjaju mišljenja preko noći, i to nakon što su odustajanje od projekta zatražilo tridesetak udruga predvođenih kardinalom Bozanićem. Tako je Jadranka Kosor u utorak najavila da će, postane li predsjednica države, tražiti istupanje iz projekta Družba Adria. Inače, jedini predsjednički kandidat koji podupire projekt Družbe Adrie je aktualni predsjednik Stjepan Mesić.

Upitana zašto, kao potpredsjednica Vlade, nije i ranije progovarala protiv tog projekta, odgovorila je da je bila zadužena za druga pitanja, ali da je, postavši predsjednička kandidatkinja, i pitanje Družbe Adrie postalo područje njezina zanimanja.

Na novinarsko pitanje nije li njezino protivljenje projektu u suprotnosti sa stavom njezine stranke, budući da su HDZ-ovci u Saboru bojkotirali glasovanje o HSP-ovu prijedlogu da Hrvatska istupi iz Družbe Adrie, Kosor je rekla da je iznijela stav kao predsjednička kandidatkinja, napominjući da je HDZ u saborskoj raspravi tražio da se s konačnom odlukom pričeka do ocjena stručnjaka.

Jutarnji list javlja kako se u HDZ-u i Vladi nisu željeli nedvosmisleno izjasniti podupiru li ovakav stav Jadranke Kosor.

Pročitajte više