Jaka eksplozija u Bagdadu, bombardiranje predgrađa nastavljeno

JAKA eksplozija potresla je središte Bagdada, a Iračani su otvorili vatru iz protuzračnog oružja, dok se nastavlja američkobritansko bombardiranje južnog i jugoistočnog predgrađa iračkog glavnog grada.

"Čuo sam vrlo jaku eksploziju", rekao je Reutersov dopisnik Hassan Hafidh. "Čujem također protuzračnu paljbu i zrakoplove iznad sebe".

Dopisnik agencije France presse javlja pak da su predgrađa Bagdada u četvrtak ujutro tijekom tri sata ponovno bila pod stalnim bombardiranjem čiji su cilj uglavnom bili južni i jugoistočni dijelovi grada.

Koalicijske snage nalaze se navodno na udaljenosti od 30 kilometara od južnih predgrađa Bagdada.

Postrojbe Republikanske garde pomiču se južno od Bagdada kako bi pokušale spriječiti američko prodiranje i pojačale položaje oko zračne luke, priopćili su američki vojni izvori.

Ubijeno 500 iračkih vojnika

Oko 500 iračkih vojnika ubijeno je kada su američke snage u četvrtak odbile napad čiji je cilj bio ponovno preuzeti kontrolu nad jednim mostom na Eufratu, tridesetak kilometara južno od Bagdada, rekao je jedan američkih časnik.

"U napadu za ponovno preuzimanje kontrole nad mostom i u protunapadima (koji su uslijedili) vjerojatno je bilo oko 500 mrtvih (iračkih vojnika)", rekao je za agenciju France presse zapovjednik John Altman, dužnosnik obavještajnih službi unutar Treće divizije američke pješadije.

Pročitajte više