Jakovčić o suradnji s Vladom

ISTARSKI župan Ivan Jakovčić na današnjoj konferenciji za novinare u Puli ustvrdio je da je Poglavarstvo Istarske županije surađivalo, surađuje i surađivat će sa svakom demokratski izabranom hrvatskom vladom pa je stoga, po njegovim riječima, zainteresirano i za odličnu suradnju s ovom vladom.

Ono što je premijer Sanader pokrenuo na području ljudskih i manjinskih prava već je sadržano u statutu naše županije, rekao je Jakovčić podsjetivši da se tim statutom Istarska županija suprotstavila odnosu tadašnje središnje HDZ-ove vlasti prema manjinskim i ljudskih pravima. Jakovčić je istaknuo kako ima dojam da vladina potpora istarskim projektima nije "prazno obećanje".

Župan Jakovčić izvijestio je novinare i o svom posjetu Bruxellesu gdje je u Uredu talijanske regije Toscane predstavio program "Lokalne vlade kao motori razvoja" koji predstavlja novu mogućnost razvoja lokalnih vlasti na području Balkana. U tom programu iz Hrvatske sudjeluju Istarska županija, gradovi Pazin, Rovinj i Varaždin te općina Brtonigla.

Izrazio je i očekivanje da će talijansko Ministarstvo vanjskih poslova i regija Toscana financijski poduprijeti taj projekt, vrijedan četiri milijuna eura.

Do konca godine najavio je otvaranje Ureda Istarske županije u Bruxellesu, no, kako je rekao, "još će se vagati politička težina takve odluke" nakon čega će se ured osnovati ili samostalno ili u suradnji s regijama koje već imaju takve urede.

Pročitajte više