Jakovčić: Za Istru u samostalnoj Hrvatskoj nije bilo razumijevanja

PREDSJEDNIK IDS-a Ivan Jakovčić danas je na sjednici Županijske skupštine u povodu Dana županije rekao kako Istra već 60 godina gradi svoj regionalni identitet te je kroz te godine pokazala kako je po ekonomskim, kulturnim i političkim posebnostima cjelina za sebe.

"Nikad nismo tražili da nam se daje tuđe, tražimo samo svoje. Moja nedavna izjava - ili bolnica ili autonomija - nije nikakva prijetnja nikome, to je samo pravo na naše. Istra daje i davat će za razvoj naše zemlje, ali imamo pravo tražiti svoje", rekao je Jakovčić te dodao kako za tu regiju u samostalnoj Hrvatskoj nije bilo ni pravde, ni pravednosti, a niti razumijevanja, piše Jutarnji list.

"Hrvatskoj trebaju radikalne promjene"

Napomenuo je kako je Istri dosta ovakve politike u Hrvatskoj te da je vrijeme za radikalne promjene u kojima je Istra spremna dati svoj doprinos. Na Županijskoj skupštini je govorio i predsjednik istarskih boraca antifašista Miljenko Benčić koji je tražio od premijerke Kosor da dokaže svoju pripadnost antifašističkim stečevinama "jer nije dovoljno samo statirati za dnevnu politiku".

Tražio je od Vlade da antifašističkim borcima vrati oduzeta prava te ih izjednače s braniteljima iz Domovinskog rata. "Također je došlo vrijeme da se u školske udžbenike i druge dokumente vrati povijest NOB-a, te da se obnove porušeni spomenici i spomen-obilježja iz Narodnooslobodilačke borbe", rekao je Benčić te zaključio kako je veliki doprinos oslobađanju Istre od fašizma i ponovnom pripojenju Hrvatskoj dao i Josip Broz Tito.

Pročitajte više