Jakovčić zabrinut zbog izgreda u Savudrijskoj vali

ISTARSKI župan Ivan Jakovčić danas je u Puli izrazio zabrinutost zbog sve češćih izgreda u Savudrijskoj vali, a od Vlade zahtieva da omogući hrvatskim ribarima nesmetano ribarenje do 318. stupnja, što se smatra crtom razgraničenja.

Jedini način da se riješi granično pitanje na moru jest međunarodna arbitraža, rekao je Jakovčić, pozdravivši najavu Europske unije koja želi pomoć i sudjelovati u tom postupku.

S druge strane granica na kopnu je, po Jakovčićevoj ocjeni, potpuno određena jer je jasno kako je područje južnije od kanala Svetog Odorika u cijelosti dio grada Buja, Istarske županije odnosno Republike Hrvatske.

"Upravo zbog toga odbacujem i smatram političkom provokacijom sve ono što čini ekstremist Joško Joras i svi oni koji ga podupiru u Sloveniji", kazao je Jakovčić. Istaknuo je kako očekuje kako će novi slovenski premijer graditi drukčije odnose prema Hrvatskoj te da neće postati sredstvom ekstremista na istarskom području.

Na novinarsko pitanje na temelju čega zasniva takvo uvjerenje ako se zna da je u Sloveniji pobijedila desnica koja je i do sada režirala izgrede uz hrvatsku granicu zbog političkih poena, Jakovčić je odgovorio kako su u politici uvijek moguća ugodna iznenađenja. U prilog tomu je naveo kako i HDZ danas kad je na vlasti zauzima sasvim drukčije stajalište prema Haagu, Europskoj uniji i stanju u Savudrijskoj vali nego prije godinu dana kad je bio u oporbi.

"I prema Istri je sadašnja Vlada pokazala želju za suradnjom. Bilo je puno obećanja, a nešto se od toga i ostvarilo", izjavio je Jakovčić. Izvijestio je novinare kako je Županijsko poglavarstvo počelo operativne dogovore s Ministarstvom pravosuđa o osnivanju trgovačkog suda u Pazinu. Time će, dodao je, Istra dobiti još jednu važnu ustanovu, a resorno je Ministarstvo očito prepoznalo interes poslovnog svijeta u Istri.

Pročitajte više