Jandroković o Milanoviću: Marlon Brando me optužio da lažem o stavu Zlate Đurđević

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

PREDSJEDNIK sabora Gordan Jandroković danas je na svojem Facebook profilu reagirao na optužbe predsjednika Zorana Milanovića da laže o stavu Zlate Đurđević oko izručenja Perkovića i Mustača.

"Marlon Brando me optužio da lažem o stavu Zlate Đurđević oko izručenja Perkovića i Mustača", piše Jandroković i dodaje: "Pa da otklonimo svaku dilemu, prilažem poveznicu na intervju Zlate Đurđević Novom listu iz 2014. godine novinaru Draženu Ciglenečkom pod naslovom 'Vrhovni sud u slučajevima Perkovića i Mustača nije poštovao Ustav'."

U tekstu na koji se referira Jandroković, Đurđević između ostalog kaže:

"Nemam racionalno objašnjenje zašto je Vrhovni sud odlučio dva puta ne primijeniti dvije jasne odredbe Zakona o pravosudnoj suradnji. Prvu koja određuje kada je sud dužan odbiti izvršiti europski uhidbeni nalog i drugu odredbu koja određuje tko može podnijeti žalbu protiv rješenja o predaji u postupcima za predaju Perkovića i Mustača. Razlozi za odbijanje predaje se odnose na sva kaznena djela prema našem Zakonu kao i prema Okvirnoj odluci o europskom uhidbenom nalogu. Isto tako, zakon jasno propisuje da pravo na žalbu ima tražena osoba, branitelj i državni odvjetnik. U oba slučaja radi se o pravnim pretpostavkama koje su zakonodavna prerogativa, može ih propisati samo zakonodavac, pa je sud u konkretnim predmetima izašao izvan svoje jurisdikcije."

MARLON BRANDO ME OPTUŽIO DA LAŽEM O STAVU ZLATE ĐURĐEVIĆ OKO IZRUČENJA PERKOVIĆA I MUSTAČA Pa da otklonimo svaku dilemu,...

Objavljuje Gordan JandrokovićSrijeda, 31. ožujka 2021.

Đurđević: Prva sam upozorila na nedostatke zakona

Danas se o optužbama da se protivila Lex Perkoviću očitovala i Zlata Đurđević.

"U odnosu na drugu tvrdnju da sam bila za tzv. Lex Perković, koja se kontinuirano iznosi u medijima, ističem da samo googlanje temeljnih pojmova na internetu jasno pokazuje da se radi o neistini. Istina je bila upravo suprotna, jer sam prva iz akademske zajednice istupila i u pisanom priopćenju upozorila na nedostatke u postupku donošenja, kao i sadržaju zakona, koji je integralno prenio tportal, a prenijeli su i druge novine, portali i televizije (https://www.vecernji.hr/vijesti/zakon-nije-dobar-lex-perkovic-i-dalje-lomi-koplja-623650; https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/ovim-se-zakonom-krse-obveze-koje-imamo-prema-eu-profesorica-s-prava-otkriva-pet-razloga-zasto-vlada-nije-u-pravu-1157408)", napisala je Đurđević.

Pročitajte više