Jandrokovićevo ministarstvo: Nema mobinga diplomata nego "bizarnih problema"

MINISTARSTVO vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića našlo se nedavno na udaru Sindikata državnih službenika i namještenika u MVPEI-ju koji su iznijeli podatak o tome kako se dvadeset i jedan djelatnik ministarstva obratio za pomoć sindikatu i to zbog slučajeva mobinga do raznih prepreka u ostvarivanju radnih i profesionalnih prava.

Nemajte straha i prijavite nepravdu Sindikatu

Sindikalci su stanje u ministarstvu objavili u svom biltenu u kojem se upozorava na samovolju prigodom promaknuća diplomata, a napominje se kako su se u praksi potpuno izgubili kriteriji utvrđeni Pravilnikom, koji su tako postali tek "mrtvo slovo na papiru". Također, sindikalna organizacija tvrdi kako viša diplomatska zvanja dobivaju kadrovi koji su "u bliskim odnosima s onima koji imaju moć odlučivanja".

Zamjerke na rad Jandrokovićeva ministarstva idu tako daleko da su optužili vrh ministarstva kako se postupak promaknuća odvija u tajnosti te da nema nikakve interne obavijesti.

"Slobodno se javite Sindikatu i bez ikakvog straha", stoji u biltenu u kojem se zapravo poziva sve one djelatnike koji su “bili izloženi na poslu nekom od oblika mobinga, povredi ljudskog dostojanstva ili kojima su uskraćivana prava iz radnog odnosa, koje se ucjenjivalo lošim ocjenama bez pokrića ili pak nisu bili promaknuti pet i više godina usprkos svim stečenim uvjetima".

"Bizarni problemi"

No, u ministarstvu vanjskih poslova tvrde kako su dobro upoznati s problemima, a kako je naglasio glasnogovornik Mario Dragun, ministar Jandroković već je dva puta s predstavnicima Sindikata imao sastanak na tu temu, a zatražena je i detalja provjera svih navoda odnosno pritužbi diplomata.

U ministarstvu objašnjavaju kako je riječ o problemima koji su stari po nekoliko godina, a koji se nažalost nisu rješavali. Glasnogovornik Dragun pojašnjava kako su se među pritužbama našle i one koji govore o međusobnim svađama kolega kao i o tome da jednom ugovornom djelatniku nisu odobrena sredstva za stručno usavršavanje koji traži i produženje mandata i stalno zaposlenje.

"Jednom nisu plaćeni troškovi žurnog poroda supruge, jedna osoba više nije načelnik, a željela bi biti i dalje, jedna je nezadovoljna sadašnjim radnim mjestom, druga pak traži postavljanje u diplomatsko zvanje i promaknuće, a imala je srednju stručnu spremu kad je to tražila" ističe Dragun dodajući kako ima i takvih slučajeva u kojima se žali osoba koja je zbog financijske malverzacije vraćena s mandata.

Pritužba zbog neljubaznog odgovora

"Jedna se pak tajnica žali zbog toga što se na telefon u veleposlanstvu netko javio i bio neljubazan, a predstavio se njezinim imenom i potom se žalio u MVPEI. Postoji i nekoliko predmeta za koje postoji osnovana sumnja da je povrijeđeno pravo radnika, ali u niti jednom od njih kao uzrok nije naveden netko od dužnosnika ili ravnatelja MVPEI-a", tvrdi Dragun u odgovoru Indexu.

Ministarstvo vanjskih poslova, kako kažu, svjesno je činjenice kako će se mnogima učiniti kako su to bizarni problemi u odnosu na svakodnevne probleme s kojim se suočavaju radnici privatnog sektora u Republici Hrvatskoj, ali nastavljaju uz suradnju s predstavnicima Sindikata rješavanje svih uočenih propusta u radno-pravnom zakonodavstvu.

O "sumnjivim" promaknućima ni riječi

"Pritom želimo istaknuti da ćemo ustrajati i na zahtjevu urednog izvršavanja radnih zadaća, poštivanju zakona, pravnih normi, internih pravilnika, radnog vremena i zapravo svega onoga što se ni manje ni više traži od bilo kojeg drugog zaposlenika u Republici Hrvatskoj", zaključuje Dragun.

Zanimljivo je na kraju spomenuti kako se Jandrokovićevo ministarstvo nije očitovalo o onim diplomatima koji navodno nisu bili promaknuti pet i više godina usprkos svim stečenim uvjetima. Također ostali smo i bez odgovora na pitanje postoji li samovolja prigodom promaknuća diplomata te slučajevi nepoštivanja kriterija prigodom promaknuća istih?

I.Ć.
Foto: Goran Mehkek(Cropix)/Index

Pročitajte više