JANŠA IMA TEŠKOĆA U FORMIRANJU KOALICIJSKE VLADE

Pobjednik slovenskih parlamentarnih izbora i vjerojatni mandatar za sastav nove slovenske vlade Janez Janša priznao je u utorak da razgovori o formiranju koalicijske vlade ne teku kako bi želio.

"Na izborima smo pobijedili, ali imamo samo trećinu mandata u parlamentu, tolika je i naša odgovornost", rekao je Janša u intervjuu za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV, nakon odvojenih razgovora koje je imao s predstavnicima Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) i Slovenske nacionalne stranke (SNS).

DESUS, koji ima 4 zastupnika i s kojim bi koalicija triju stranaka desnog centra imala 3 glasa većine, uvjetuje svoju suradnju u Janšinoj vladi projektima vezanim uz mirovinsko i socijalno osiguranje. SNS Zmaga Jelinčiča nepoželjan je pak zbog međunarodnih ocjena da bi ova nacionalistička stranka u vladi izazivala probleme i napetosti u odnosima s Hrvatskom. Jelinčič je nakon razgovora s Janšom rekao da SNS neće ući u vladu.

Janša je u razgovoru za POP-TV rekao da će unatoč sadašnjoj situaciji njegova Slovenska demokratska stranka (SDS) pokušati izbjeći situaciju u kojoj bi bili potrebni prijevremeni izbori. On je upozorio i na odgovornost drugih stranaka u parlamentu.

Izjavio je da njegovu stranku ne zanima formiranje manjinske vlade, koja ne bi imala nekoliko glasova većine u parlamentu te ne bi mogla provoditi svoju politiku. U slučaju da se ne bude mogla formirati čvrsta koalicija raspisivanja prijevremenih izbora ostaje jedina mogućnost, rekao je Janša i dodao da će SDS učiniti sve da do toga ne dođe.

Potencijalna koalicija Janšine SDS i stranke Nova Slovenija (NSI) sa Slovenskom pučkom strankom (SLS) Janeza Podobnika u parlamentu od 90 zastupnika imala bi 45 glasova, odnosno nedostajao bi joj jedan glas za većinu.

Analitičari drže da je ključni problem nesklonost većine članova Udružene liste socijalnih demokrata (ZLSD) da ta stranka, koja je sudjelovala u dosadašnjim vladama lijevog centra, uđe u buduću Janšinu vladu. Sa ZLSD Janša bi mogao formirati i trostranačku koaliciju, bez Podobnikove stranke. Tako bi se formirala mješovita vlada u kojoj bi bili prisutni i predstavnici ljevice. No razgovori s predsjednikom ZLSD-a Borutom Pahorom nisu dali razloga za optimizam, unatoč obostranim izjavama da su "vrata za razgovore otvorena".

Slovenski parlament u petak će se sastati na konstituirajućoj sjednici nakon čega predsjednik države Janez Drnovšek ima mjesec dana vremena da parlamentu predloži mandatara za sastav nove vlade.

(Hina) xfl ybs

Pročitajte više