Janša ne posustaje: Arbitražni sporazum je loš, a ocjena ustavnosti proturječna

NEKADAŠNJI slovenski premijer, a danas vođa najveće oporbene stranke, Janez Janša, pravorijek slovenskoga ustavnog suda o sukladnosti Arbitražnoga sporazuma s ustavom nazvao je proturječnim te dodao da i dalje smatra da je Sporazum za Sloveniju loš.

"Ustavni sud presudio je da je arbitražni sporazum u skladu s ustavom, ali je ujedno priznao da bi Slovenija u slučaju nepovoljnog ishoda arbitraže morala promijeniti ustav i ustavnu povelju na čije se odredbe u pravorijeku o arbitražnom sporazumu poziva", rekao je Janša i dodao da je pravorijek samo donio probleme slovenskoj vladi.

Prema Janšinim riječima, Sporazum je loš jer ne jamči da će Slovenija nakon presude arbitraže imati teritorijalni kontakt s otvorenim morem. Jedini način za sprečavanje tih štetnih posljedica je referendum kojim bi glasači odbacili sporazum, tvrdi Janša.

Pahor zadovoljan ocjenom ustavnosti

Podsjetimo, Arbitražni sporazum između Slovenije i Hrvatske o državnoj granici u skladu je sa slovenskim ustavom, odlučio je ustavni sud Republike Slovenije.

Prema mišljenju suda, sporazum ne određuje granice Republike Slovenije već se njime samo utvrđuju mehanizmi za mirno rješavanje spora, objasnio je predsjednik ustavnog suda Jože Tratnik u nazočnosti predsjednika slovenskog parlamenta Pavela Gantara, premijera Boruta Pahora i ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara te pravosuđa Aleša Zalara.

Premijer Borut Pahor u ime vlade izrazio je veliko zadovoljstvo donesenom odlukom ustavnog suda te dodao kako se nakon ovoga zalaže za povlačenje prijedloga da se prije ratifikacije sporazuma održi savjetodavni referendum.

Parlament sad može ratificirati Sporazum

Zahtjev za procjenu ustavnosti arbitražnog sporazuma dala je slovenska vlada, a sud je odlučivao o točki 3a u kojoj se govori o određivanju granica između dviju država na kopnu i moru. Zaključio je kako je sporna točka u skladu s 4. člankom ustava Republike Slovenije.

No, ustavni sud nije dao mišljenje o tome treba li za ratifikaciju sporazuma dvotrećinska ili natpolovična većina u slovenskom parlamentu, stoga se nagađa kako će natpolovična većina biti dovoljna. Naime, pozitivno mišljenje suda uvjet je za nastavak postupka njegove ratifikacije u slovenskom parlamentu.

Pročitajte više