Janša nije dobio potporu svih stranaka

SLOVENSKI premijer Janez Janša nije dobio potporu svih stranaka po pitanju suglasnosti da se odluka o granici prepusti Međunarodnom sudu pravde u Haagu.

Na sastanku koji je umjesto predviđenog jednog sata trajao puna četiri sata, tri su stranke bile protiv tog prijedloga - LDS, SNS te vladajuća SLS.

Janša je nakon susreta sa strankama izjavio kako postoji visoki stupanj suglasnosti da se traži pomoć treće strane. Na izravno pitanje jesu li stranke dale svoju suglasnost ili ne da Haag odlučuje o granici između Hrvatske i Slovenije, Janša je odgovorio kako ta mogućnost ostaje ali pod određenim uvjetima.

Slovenski premijer naglasio je kako treba odlučivati o cijeloj granici, te da treba uvažiti stanje na granici s 25. lipnja 2991. godine, a kao jedan od uvjeta za predaju predmeta sudu u Haagu istaknuo je da se mora postići zadovoljavajući pravni okvir za izlazak pred taj sud, znači da ga treba potvrditi slovenski parlament.

Predsjednici stranaka nakon razgovora s Janšom izrazili su potrebu da se u buduće korake određivanja treće strane za rješenje graničnog pitanja unesu "osigurači", te da se konzultiraju kao pomoć i svi slovenski stručnjaci za međunarodno pravo.

Predsjednik SLS-a Janez Podobnik nakon sastanka izjavio je kako njegova stranka nije naklonjena tome da o granici odlučuje Haag, te da bi to bilo moguće jedino ako se u tim koji će o tome odlučivati uvrste brojni stručnjaci s područja međunarodnog prava i ostalih.

Sašo Peče iz opozicijske SNS izjavio je kako je Janša popustio svojem prijatelju iz susjedne Hrvatske na račun cjelovitosti i nacionalnog interesa Slovenije, te će zatražiti izvanrednu sjednicu.

Pročitajte više