Janša: Slovenija je spremna na arbitražu, ali s obzirom na stanje iz ´91.

DANAS su se u Ljubljani sastali slovenski premijer Janez Janša i predsjednici slovenskih parlamentarnih stranaka, kako bi raspravili o otvorenim pitanjima između Slovenije i Hrvatske.

Janša i predsjednici stranaka su suglasni oko toga da, kad je riječ o graničnom sporu, "nema smisla tražiti dvostrana rješenja" te da se "uključi treća strana", što "otvara sve mogućnosti, pa čak i mogućnost arbitraže". Svi su još jednom jednoglasno odbili hrvatski prijedlog da se spor rješava pred sudom u Hamburgu, prenosi SiOL.Net.

Janša je rekao kako je Slovenija "spremna na arbitražu i uključivanje treće strane, ali pod uvjetom da se poštuju ustavne odluke parlamenata obje države od 25. lipnja 1991. godine, kada su određene granice, te da se ne priznaju jednostrane promjene stanja koje su od tad nastupile".

Poduzimanje dodatnih koraka za rješavanje otvorenih pitanja

"Odgovori koje je hrvatska vlada dala na slovenske prijedloge djelomično su pozitivni, iako je hrvatska strana u nekim točkama formalno predlagala druge načine rješavanja", rekao je Janša o pitanjima vezanim uz nuklearku Krško i ribolov.

Što se tiče pitanja duga Ljubljanske banke, Janša je rekao kako će "biti poduzeti dodatni koraci kako bi se to pitanje riješilo.

Janša, koji se idućeg tjedna treba sastati sa hrvatskim premijerom Sanaderom, najavio je kako će do kraja mjeseca održati još jedan ovakav sastanak sa predsjednicima slovenskih parlamentarnih stranaka, na kojem očekuje "potvrdu stajališta o načinu rješavanja otvorenih pitanja između Slovenije i Hrvatske".

I.M.
Foto: AFP

Pročitajte više