JANŠINI DEMOKRATI I SLUŽBENO POBJEDNICI NA IZBORIMA

Slovenska demokratska stranka pobjednica je parlamentarnih izbora održanih 3. listopada, potvrdila je u srijedu Državna izborna komisija koja je objavila službene rezultate i predala ih predsjedniku države Janezu Drnovšeku koji će na osnovi njih sazvati i prvu sjednicu parlamenta, vjerojatno 22. listopada.

U novom parlamentu bit će predstavnici 7 političkih stranaka, jedna manje nego u ranijem jer Stranka mladih Slovenije (SMS) nije prešla izborni prag od 4 posto.

Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše je s 29,8 posto osvojenih glasova pobjednica izbora i bit će najjača stranka u parlamentu. Za nju je glasovalo više od 280.000 birača, 110.000 više nego na izborima prije 4 godine kada je osvojila 15,8 posto glasova.

Liberalna demokracija Slovenije (LDS) Antona Ropa osvojila je 22,8 posto glasova, što je velik pad u odnosu na izbore od prije 4 godine kada je osvojila 36,21 posto, a broj glasača te stranke smanjio se sa 390 na 220 tisuća.

Udružena lista socijalnih demokrata (ZLSD) Boruta Pahora osvojila je 10,7 posto glasova i ostala uglavnom na prijašnjim pozicijama. Nova Slovenija (N.Si) Andreja Bajuka osvojila je 9,09 posto glasova, što je nešto više nego na prošlim izborima, ali ispod očekivanja stranke.

Veliki pad u odnosu na izbore prije 4 godine doživjela je Slovenska pučka stranka (SLS) koju sada vodi Janez Podobnik. SLS je dobila 6,82 posto glasova, a prije 4 godine 9,53 posto. Zastupnički mandat nije osvojio ni predsjednik stranke Podobnik.

Slovenska nacionalna stranka (SNS) Zmage Jelinčiča osvojila je 6,27 posto glasova, što je napredak u odnosu na zadnje izbore kada je dobila 4,38 posto.

U parlament se uvrstila i Demokratska stranka umirovljenika Slovenije (DESUS) sa 4,04 posto osvojenih glasova, slabije nego prije 4 godine kad je za nju glasovalo 5,16 posto birača.

Na parlamentarne izbore 3. listopada izašlo je 60,64 posto od 1.634.402 registriranih birača. To je najmanji odziv birača na parlamentarne izbore od 1992. godine i ukazuje na trend stalnog povećanja izborne apstinencije. Na izborima 2000. godine sudjelovalo je 70,73 posto birača.

U novom parlamentu koji ima 90 zastupničkih mjesta SDS ima 29 mandata, LDS 23, ZLSD 10, NSI 9, SLS 7, SNS 6, a DESUS 4 mandata.

Parlamentarna mjesta koja po Ustavu pripadaju talijanskoj i mađarskoj manjini i u novom će sazivu držati Roberto Batteli i Maria Pozsonec koji su izabrani u izbornim jedinicama za pripadnike tih dviju etničkih zajednica.

Službene rezultate izborna je komisija predala predsjedniku države Janezu Drnovšeku koji će na osnovi njih sazvati prvu, konstitutivnu sjednicu, kako je već najavio za 22. ovog mjeseca.

(Hina) xfl ybs

Pročitajte više