Japan će postaviti pitanje S. Koreji o otetim građanima

JAPAN planira postaviti pitanje Sjevernoj Koreji o svojim otetim građanima na šesterostranim razgovorima koji će se održati kasnije ovog mjeseca u Pekingu zbog krize nastale oko nuklearnih ambicija Pjongjanga, izjavio je u ponedjeljak jedan japanski dužnosnik.

Međutim, on je rekao da će pitanje otmica, koje su izvršene prije nekoliko desetljeća, biti riješeno bilateralno.

"To je važno pitanje i stoga će biti postavljeno", rekao je dužnosnik prenoseći izjavu visokog vladinog dužnosnika Yasuoa Fukude.

Sjeverna Koreja je priznala da je otela 13 japanskih građana 70-ih i 80-ih godina kakao bi joj pomogli da obuči špijune i izjavila je da je osam od njih kasnije umrlo.

Pjongjang se ispričao za otmicu, a preživjeli su se vratili u Japan, ali je sudbina potomaka otetih zategnula bilateralne odnose.

Sjeverna Koreja je pristala ovog mjeseca na multilateralne razgovore sa SAD-om, Kinom, Južnom Korejom, Rusijom i Japanom o gotovo desetomjesečnoj krizi zbog njezinih nuklearnih ambicija.

Nije određen datum održavanja tih razgovora, ali je zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yi, koji se vratio iz trodnevnog posjeta Pjongjangu, rekao novinarima u subotu da će se oni održati u Pekingu krajem kolovoza.

Pročitajte više