VIDEO Japan na udaru supertajfuna Lan, deseci tisuća evakuiranih: "Ne izlazite iz kuća"

Foto: Getty, NWS OPC

JAPAN je pogodio supertajfun Lan. Snažna oluja jačinom identična uraganu kategorije 4 kreće se Pacifikom prema sjeveru, a stigla je do japanskog kopna. Deseci tisuća ljudi su evakuirani.

 

Iako se očekivalo da bi nakon udara na južnu obalu japanskog otoka Honshua tajfun mogao oslabjeti, stanovnicima tog područja je preporučeno da ostanu na sigurnom. Nakon što oslabi i dalje će biti ekvivalent uraganu 2. kategorije na kopnu.

20 tisuća kućanstava u Japanu evakuirano je zbog dolaska tajfuna Lan. Obilna kiša i jaki vjetrovi intenziviraju se još uvijek. Japanske vlasti upozorile su na velike poplave i klizišta koja bi mogla pratiti prolazak tajfuna preko japanskog kopna.

Na putu tajfunu Lan nalazi se, barem prema dosadašnjem kretanju, i glavni grad Tokio u kojem živi trećina Japanaca, odnosno oko 37,8 milijuna ljudi. Osim glavnog grada, na putu supertajfunu Lan je i američka vojna baza u Yokosuki, piše express.co.

Tajfun Lan mogao bi značajno oštetiti ceste i mostove poplavama i prelijevanjem rijeka.

Očekuje se da bi brzina vjetra na južnoj obali mogla dosegnuti brzinu veću od 200 km/h, dok bi Tokio bio pogođen olujnim vjetrovima brzine od oko 130 km/h i obilnim pljuskovima. Na područje glavnog grada tajfun će se obrušiti u ponedjeljak ujutro po lokalnom vremenu.

Pri velikim brzinama vjetra postoji opasnost da bi sa zgrada mogli padati prozori i lomljeno staklo pa su stanovnici pozvani da ne napuštaju sigurne prostore.

Stotine letova, dolaska i odlaska s aerodroma je otkazano, željeznički promet je u prekidu diljem Japana. Neke tvrtke zatvorile su sve svoje pogone preko vikenda dok tajfun ne prođe preko Japana.

"Vjetar i kiša će jačati tijekom noći pa poduzmite sve potrebne mjere kako biste bili i ostali na sigurnom. Ne izlazite na otvoreno", upozorio je službenik japanske meteorološke agencije. 

Danas je u Japanu i dan izbora na koji su glasači išli po olujnom nevremenu. Očekuje se da će loše nevrijeme, u konačnici, imati negativan učinak na postotak izlaska birača jer će mnogi od njih ostati u svojim domovima.

Japanski premijer Shinzo Abe izjavio je kako vlada poduzima sve korake kako bi se smanjila šteta koja bi mogla nastati prolaskom tajfuna preko Japana. Bloomberg je predvidio da bi tajfun Lan mogao Japanu prouzročiti štetu u visini od oko 35 milijardi dolara. 

 

 

Pročitajte više