Japan planira do 2025. sagraditi postaju na Mjesecu

NAKON uspješnog lansiranja prvog satelita 2003., japanska svemirska agencija planira do 2025. na Mjesecu sagraditi svemirsku postaju s posadom, te uspostaviti satelitski sustav za obavješćivanje o prirodnim katastrofama.

"Te ćemo projekte uvrstiti u naše buduće zadaće u sklopu dugoročne vizije koju ćemo do kraja ožujka predočiti vladi", kazao je u ponedjeljak dužnosnik agencije koji nije htio otkriti identitet.

Agencija do 2015. želi sagraditi sustav koji će informacije o prirodnim katastrofama putem satelita slati na mobitele, rekao je dužnosnik.

Kako piše dnevni list Mainichi Shimbun, Japan kani za pet godina konstruirati robota koji će istraživati Mjesec, a za deset godina će razviti tehnologije koje će čovjeku omogućiti da tamo boravi dulje vrijeme.

Japan će za dvadeset godina početi raditi na izgradnji svemirske postaje koja će se postaviti na Mjesecu radi znanstvenog istraživanja, tvrdi list.

U tu svrhu Japan planira sagraditi vlastiti svemirski brod koji će imati ljudsku posadu, sličan američkom space shuttleu, dodaje Mainichi.

Dužnosnik svemirske agencije nije htio razgovarati o potankostima iznesenim u novinskom napisu, ali je rekao da sve informacije iz Mainichija "nisu netočne".

Osim Japana, planove o letovima na Mjesec ili na Mars, s ljudskom posadom ili bez nje, imaju SAD, EU, Kina, Indija i Rusija.

Pročitajte više