Japanci genetski modificirali majmune da svijetle zeleno

JAPANCI su, kao i mnogočemu drugom, u genetskom inženjeringu otišli korak dalje pa su njihovi znanstvenici od normalnih majmuna, marmozeta, napravili majmune koji svijetle zeleno.

Genetskim inženjeringom, znanstvenici su učinili da korijen kose, koža i krv modificiranih majmuna svijetle zeleno pod posebnim svijetlom, a njihov podmladak, od njih je naslijedio iste osobine, što je prvi put da se neka genetska modifikacija uspjela prenijeti na mladunčad u primata.

Svijetleću koloniju marmozeta koristit će za proučavanje neizlječivih bolesti

Marmozetima su dodali gen izvađen iz meduza te planiraju svijetleću koloniju majmuna upotrijebiti kao kontrolnu skupinu za proučavanje neizlječivih bolesti poput Parkinsonove, amiotrofične lateralne skleroze te drugih bolesti.

Erika Sasaki i Hideyuki Okano s medicinskog sveučilišta Keio u Japanu, fluorescentni gen su u embrije majmuna prenijeli putem virusa unesenog u preko ženke marmozeta, a čak četvero od pet mladih majmuna rodilo se s novim genom.

"Rođenje prvog marmozeta koji je naslijedio modificirani gen predstavlja presedan", kazao je dr. Gerald Schatten s medicinskog sveučilišta u Pittsburghu, stručnjak za matične stanice. Njegovom mišljenju pridružio se i dr. Shoukhrat Mitalipov sa sveučilišta medicine u Oregonu te su zajedno ustvrdili kako su genetski modificirani, svijetleći marmozeti, korisni u istraživanjima infektivnih bolesti, imunološkog sustava i neuroloških poremećaja.

B.V.
Foto: Sky News

Pročitajte više