Jareb: Istraživanje novije povijesti prvotni interes hrvatske historiografije

ISTRAŽIVANJE novije hrvatske povijesti od 1848. do danas trebalo bi biti od prvotnoga interesa za hrvatsku historiografiju, ne zaboravljajući pritom ni prijašnja razdoblja hrvatske povijesti od kojih je nekoliko stoljeća vrlo malo istraženo, izjavio je hrvatski povjesničar Jere Jareb u širem razgovoru za najnoviji broj Časopisa za suvremenu povijest (3/2002.) u povodu 80. godišnjice života.

U razgovoru s Hrvojem Matkovićem Jareb je rekao kako bi se u istraživanju posebice trebalo posvetiti vodećim osobama, strankama, institucijam, ekonomskom i društvenom razvoju te kriznim prijelomnim godinama.

´Skoro ni jedna vodeća osoba nema solidnog životopisa temeljenog na arhivskim istraživanjima´, izjavio je Jareb, spomenuvši pritom Jelačića, Mažuranića, Šokčevića, Haulika, Strossmayera, Kvaternika, Starčevića, Trumbića i druge.

Po Jarebovim riječima, za razdoblje Kraljevine Jugoslavije bez sumnje trebalo bi objaviti Dnevnik Matka Laginje, te bilješke Trumbićevih razgovora s političarima i uglednim pojedincima od 1928. do 1938.

Osim toga, hrvatska bi historiografija trebala pripremiti i izdati temeljna djela prijeko potrebna za svaki ozbiljniji povijesni rad, smatra Jareb, koji ističe kako ne postoji bibliografija hrvatskih povijesnih knjiga i brošura. Upozorava i na važnost arhivskih pomagala i kataloga za Hrvatski državni arhiv, cijeli sustav državnih arhiva te crkvenih i privatnih.

´Inozemni arhivi od Beča, Budimpešte, Moskve, Rima i Pariza do Londona i Washingtona trebali bi biti pregledani, proučeni te onda objavljeni arhivski priručnici u kojima bi bila popisana njihova građa korisna za hrvatsku povijest´, ističe Jareb.

Također smatra da bi bilo važno objaviti biografski leksikon hrvatskih političara i političkih trudbenika od 1848. do danas.

´Osim detaljnog opisa njihova političkog rada trebalo bi navesti njihove rukopisne ostavštine, te gdje i koliko su sačuvane´, napomenuo je, dodavši kako bi trebalo istaknuti znanstveni odgoj mlade generacije hrvatskih povjesničara i njihovo slanje u inozemstvo na studije i rad u arhivima.

Časopis za suvremenu povijest, koji izdaje Hrvatski institut za povijest, donosi i više članaka o temema iz novije hrvatske povijesti te pisano izlaganje Zdravka Tomca ´Moji pogledi na sudbinske odluke koje je donosio dr. Franjo Tuđman u razdoblju od 1989. do 1992.´, koje je podastrijeo na znanstvenom skupu ´Tuđmanizam i detuđmanizacija´ 7. prosinca 2002.

Pročitajte više