Jarnjak: Zbog snimke s Brijuna sastat će se u SOA-i i Vijeće za nacionalnu sigurnost

HSP je danas zatražio hitno zasjedanje Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu sigurnost zbog pojave snimke razgovora Brijunskog sastanka, jer smatraju da s te snimke nije skinuta oznaka tajnosti, a uz to postoji i sumnja u njezinu autentičnost, no, glavni tajnik HDZ-a odgovorio im je da takvog sastanka neće biti.

Ivan Jarnjak, predsjednik Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu sigurnost, rekao je neposredno nakon konferencije za novinare koju je održao HSP, da sastanka Odbora neće biti, nego da će Odbor zatražiti sastanke u Sigurnosno - obavještajnoj agenciji (SOA),  i u Vijeću za nacionalnu sigurnost, a na kojima će se razmotriti jesu li snimke tajne ili nisu.

Oni će morati o svojim zaključcima izvjestiti Odbor, a ako se utvrdi da su snimke tajne, netko će morati odgovarati, kazao je glavni tajnik HDZ-a.

Snimka sastanka bivšeg predsjednika Franje Tuđmana, ministra obrane Gojka Šuška i hrvatskih generala na Brijunima, tvrde HSP-ovci, ne samo da je najvjerojatnije tajna, nego je i montirana.

"Kolege Ferenčak, Markov i ja smo zatražili sazivanje hitne sjednice Odbora za nacionalnu sigurnost jer, prema našim saznanjima, došlo je do kršenja Zakona o tajnosti podataka", kazao je u razgovoru za Index Kovačević.

Naime, trojica su članova Odbora, Pero Kovačević (HSP), Ante Markov (HSS) i Srećko Ferenčak (HNS) te Klub zastupnika HSP-a zatražili da Odbor tematski raspravi objavljivanje zapisa, te da se na sjednicu pozove i ravnatelj SOA-e Tomislav Karamarko.

Kovačević je podsjetio da je taj dokument bio označen kao državna tajna. "Podsjećam, HSP nema saznanja da je taj dokument, osim za potrebe Haškog suda, deklasificiran i za javnost", kaže Kovačević.

HSP-ovac Miroslav Rožić također je objavio da daje ostavku na mjesto člana Nadzornog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju, jer se u posljednje tri godine, nije sastao niti jednom, kao što nije niti podnio izvješće o radu HFP-a Hrvatskom saboru u istom razdoblju.

Rožac kaže da se Nadzorni odbor HFP-a sastao jedino na konstituirajućoj sjednici, na kojoj je izabran njegov predsjednik Šime Prtenjača, koji se nije pojavio ni tada.

Podsjećamo, tonske snimke brijunskih transkripata nedavno objavljene u Dnevniku HTV-a, uzimaju se u Haagu kao dokaz u počinjenju "zločinačkog pothvata" protiv srpskog stanovništva.

Riječ je o najvažnijim dijelovima ključnog sastanka vojnog i političkog vrha Hrvatske održanog 31. srpnja 1995. na Brijunima, uoči akcije Oluja. Sastanku su prisustvovali Franjo Tuđman, Miroslav Tuđman, Gojko Šušak, Ante Gotovina i Mladen Markač.

Kako su ove snimke već duže od godinu dana u posjedu triju obrana, tužiteljstva Haaškog suda, te nadležne sigurnosne službe RH, pretpostavlja se da je novinar HTV-a koji je uspio doći do tonskih zapisa transkripata preko tih institucija došao do njih.

Iz transkripta je, kako prenose mediji, jasno da je Haško tužiteljstvo u optužnici citira pokojnog predsjednika Franju Tuđmana samo do dijela da Srbi moraju nestati, iako se iz nastavka rečenice vidi da je tu riječ o srpskim vojnima snagama, a ne srpskom stanovništvu.

A.B./B.S.
Foto:Mape

Pročitajte više