Javna poduzeća neće dizati cijene zbog većeg PDV-a

NAKON jednosatnog razgovora premijerke Jadranke Kosor i predstavnicima javnih poduzeća priopćeno je da slijedom povećanja Poreza na dodanu vrijednost s 22 na 23 post neće biti dizanja cijena njihovih usluga - ni ove, ni iduće godine.

"Dogovorili smo da ni HEP, ni Hrvatske pošte, ni Jadrolinija, Narodne novine, Hrvatske autoceste, Hrvatske ceste, HŽ, Plinacro, Hrvatske vode, niti Zagrebački Holding neće podizati cijene zbog rasta PDV-a za jedan postotni bod", rekla je Kosor, koja se sutra zbog pokušaja sprječavanja rasta cijena sastaje s predstavnicima tvrtki koje kontroliraju tržište hrane.

Kako je ondje bio i predsjednik uprave Hrvatske elektroprivrede Ivan Mravak, novinari su ga upitali što će biti s poduzetnicima kojima su početkom srpnja poslani aneksi ugovora s novim, višim cijenama.

"S njima će se, ako im je poslano povećanje cijena, dogovoriti da im se za to povećanje da popust", kazao je Mravak. Istaknuo je da će HEP zbog povećanja PDV-a izgubiti 110 milijuna kuna na godišnjoj razini, no da će to pokušati nadoknaditi uštedama na investicijama.

Javna poduzeća, prije svega HŽ i HEP, ovih dana posebno potresaju velike korupcijske afere. Zbog nepotizma i zaobilaženja postupka javne nabave posredno je došlo do jedne od najvećih željezničkih nesreća u hrvatskoj povijesti, one u petak kod Kaštela. HŽ je prije samo mjesec dana podignuo cijene karata za sedam posto.

Javna poduzeća također se ne mogu pohvaliti niti sa sjajnim poslovnim rezultatima, nego ogromnim gubicima, čak ni pored činjenice što se uglavnom radi o monopolistima, primjerice u slučaju HEP-a.

Pročitajte više