Javno zdravstvena mjerenja gustoće kostiju

JAVNO zdravstvena akcija ultrazvučnog mjerenja mineralne gustoće petne kosti održat će se u srijedu, 4. travnja, na Cvjetnom trgu u Zagrebu od 10 do 13 sati u povodu Svjetskog dana zdravlja.

Mjerenje je besplatno i posebno namijenjeno rizičnoj skupini za osteoporozu koju čine žene starije od 55 godina, muškarci stariji od 65 godina te osobe s višestrukim čimbenicima rizika (nježna tjelesna građa, česti padovi, rani nastup menopauze, pušenje, prekomjerna konzumacija alkoholnih pića i kave). Cilj akcije je podizanje svijesti javnosti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja osteoporoze kako bi se učinkovito mogle ublažiti posljedice te bolesti na zdravlje.

Osteoporoza je bolest koju karakterizira smanjenje mineralne gustoće kosti. Time kost postaje manje čvrsta, i stoga podložna prijelomima, spontanim ili uz silu koja je manja od inače potrebne za prijelom zdrave kosti. Od osteoporoze boluje deset posto svjetske populacije, a nakon pedesete godine života, svaka treća osoba pati od osteoporoze.  U Hrvatskoj 250 tisuća žena starijih od pedeset godina ima osteoporozu.

Uzroci osteoporoze su manjak estrogena nakon menopauze, loša ishrana, nedostatna tjelesna aktivnost , nasljedna sklonost, pušenje, prekomjerno uživanje alkohola kao i dugotrajno liječenje kortikosteroidima.

Najvažniju ulogu u prevenciji osteoporoze ima upravo svaki pojedinac. Prevencija uključuje  uravnoteženu prehranu bogatu kalcijem koja je neophodna kroz cijeli život kako bi se izgradile i očuvale čvrste, zdrave kosti a kostur zaštitio od osteoporoze. Preporučeni dnevni unos kalcija, u većini europskih zemalja, je 800 mg dnevno za djecu i 1000 mg dnevno za odrasle, a u trudnoći i više. Najbolji izvor kalcija su mliječni proizvodi mlijeko, jogurt, sir i dr.

Pročitajte više