Je li ljeto gotovo? Stiže nova jaka promjena: "Duže stabilizacije nema na vidiku"

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

U NOĆI na petak dolazi novo jače naoblačenje s mjestimičnom kišom, a mogući su i izraženiji pljuskovi s grmljavinom. U subotu kiša će biti češća, lokalno i obilnija na istoku i u Dalmaciji. Od nedjelje ipak sunčanije, ali i dalje nestabilno, uz najmanju vjerojatnost oborine u ponedjeljak, prognozira za HRT Petra Mikuš Jurković iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Na Jadranu ljubitelji ljeta, osim zbog povremene mjestimične kiše, neće biti zadovoljni ni temperaturom, koja će biti niža od prosječne za kraj kolovoza, a na sjevernome Jadranu ni jakom burom s olujnim udarima, osobito u subotu.

Sljedeći će dani temperaturom i promjenljivošću podsjećati na ranu jesen. A dugotrajnije stabilizacije za sada nema na vidiku.

Sutra opet oblačnije, kišovitije, svježije...

U petak će na istoku Hrvatske oblaka biti mnogo, povremeno će padati kiša, lokalno moguće i obilnija. Popodne postupan prestanak oborine, sa sjevera i smanjenje naoblake. Bit će razmjerno svježe za doba godine, danju oko 20 °C.

Podjednaka temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će kiša biti češća u prvom dijelu dana, pri čemu u noći može i zagrmjeti. Već prijepodne sa sjevera će započeti razvedravanje, pa će od sredine dana biti i duljih sunčanih razdoblja.

I na zapadu zemlje kiša će biti češća u noći i ujutro, na sjevernom Jadranu uz lokalno moguće izraženije pljuskove. Popodne sunčanije, osim u gorju, posebice u dijelovima Like, gdje će se oblaci zadržati i cijelog dana. U noći će pod Velebitom prolazno zapuhati i jaka bura s olujnim udarima, koja će danju oslabjeti.

U Dalmaciji također oblačnije i nestabilno, povremeno uz kišu, osobito u unutrašnjosti moguće i obilniju. Lokalno su vjerojatne i nevere, na moru i pijavice. Dnevna temperatura između 22 i 27 °C, jutro u unutrašnjosti razmjerno svježe, a uz obalu oko 20 °C.

I na jugu Hrvatske promjenjivo uz lokalno moguće izraženije pljuskove, ali ipak bi ponegdje kiša mogla i izostati. Uz umjeren južni vjetar i jugo jutarnja temperatura oko 20 °C, a dnevna oko 27 °C.

I dalje promjenjivo, najkišovitije u subotu

U Dalmaciji će i u subotu kiša biti česta, lokalno i obilna, uz grmljavinu, a na većinom suhom sjevernom Jadranu mjestimične probleme u prometu prouzročit će olujni udari bure. Od nedjelje mirnije i sunčanije, ali i dalje svježije za ovo doba godine.

Subota na kopnu promjenjiva, povremeno uz kišu, lokalno i obilniju, osobito na istoku te u unutrašnjosti Dalmacije. U nedjelju više sunčanog vremena, no i dalje ne posve stabilno, popodne uz lokalne pljuskove. Najmanja vjerojatnost za kišu je u većinom sunčani ponedjeljak.

Pročitajte više