Je li Mesić lagao?

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić jučer je na pitanje je li kod njega potpisan Protokol o prodaji Željezare rekao da to sa zdravim razumom nema nikakve veze. U međuvremenu, Hrvatska je televizija objavila kopiju Protokola o namjeri s Predsjednikovim potpisom.

Protokol ima pet točaka. U petoj točci kaže se kako Stjepan Mesić u potpunosti podržava projekt kupovine Željezare Sisak u stečaju od strane grupe kompanija Mečelj i Canaris Trading.

Stečajni upravitelj Željezare Ilija Marić koji je ranije izjavio kako mu je sigurnost u ozbiljnost kupca dao potpisani protokol kod Mesića izjavio je jučer za Slobodnu Dalmaciju kako je "Predsjednik Mesić stavio svoj potpis na Protokol o prodaji Željezare Sisak 21. siječnja i o tome postoji barem nekoliko svjedoka koji su bili u predsjednikovu uredu. Ne znam zašto bi to sad negirao. Ako misli da je pogriješio što je potpisao taj dokument, onda treba tako i reći, a ne tvrditi kako to nema veze sa zdravim razumom".

U Uredu Predsjednika prvo nisu bili spremni komentirati navedeno. Pročelnica Predsjednikova Ureda za informiranje Danijela Barišić rekla je da o tome ništa ne zna.

U isto vrijeme novi vlasnici željezare najavili su početak radova u Željezari, čime su demantirali jučerašnju izjavu ministra Vidovića da će ruska strana "nakon svih negativnih priča u medijima oko prodaje sisačke Željezare odustati od cijelog posla".

Iz ruskog "Mečelja" najavljeno je kako će u Sisak sredinom ožujka biti dostavljeno oko deset tisuća tona sirovine, koja je već na putu. Prva skupina radnika u Željezari na posao bi se trebala javiti već 20. veljače. Postupno će se, ovisno o pokretanju proizvodnje, radnici vraćati na posao, s tim da bi 1. ožujka trebale proraditi elektropeći i kontinuirani lijev.

Ured Predsjednika: Medijske špekulacije

Danas je Ured Predsjednika priopćio kako je riječ o medijskim špekulacijama te da želi upoznati javnost sa sljedećim činjenicama.

U priopćenju iz Ureda Predsjednika podsjeća se da je ´predsjednik Mesić - odgovarajući na špekulacije što su se posljednjih dana pojavile u nekim medijima, a prema kojima je on potpisao ugovor, odnosno protokol o prodaji Željezare Sisak ruskom ponuditelju - izjavio kako ´to nema veze sa zdravim razumom´´.

Naglašava se da su ´predstavnici ruske tvrtke ´Mečelj´ predsjedniku Mesiću izložili namjeru da nastave proizvodnju u Željezari Sisak, kao i namjeru da zadrže sve radnike, što je Predsjednik svojim potpisom i podržao, uz naglasak da se moraju poštivati propisi Republike Hrvatske. Dakle, taj dokument potpisali su, uz predsjednika Mesića, član Vlade RH i ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović i župan Sisačko-moslavačke županije Đuro Brodarac. No, u dokumentu je jasno navedeno da će ´konačni uvjeti biti precizirani Ugovorom koji će potpisati stečajni upravitelj Ilija Marić´´, stoji u priopćenju iz Ureda Predsjednika .

Također se ističe kako je ´dakle očito da je predsjednik Mesić izrazio načelnu podršku projektu prodaje, a da protokolom, odnosno bilješkom o razgovoru u Uredu Predsjednika RH ni na koji način nisu bili utvrđeni uvjeti same prodaje, niti je Predsjednik pri njihovu utvrđivanju imao bilo kakvu ulogu´.

Podsjeća se da su ´Vlada RH i stečajna uprava prethodno utvrdili, uz suglasnost Ministarstva gospodarstva, konkretni model prodaje Željezare Sisak´.

´Inače, spomenuti protokol, odnosno bilješka o razgovoru, nemaju nikakve pravne učinke, a jedina njegova svrha je potvrda ozbiljnosti ponude ruskog investitora. Predsjednikov interes za sudbinu Željezare Sisak potpuno je jasan i opravdan, kada se ima u vidu činjenica da sudbina gotovo 2000 radnika (i njihovih obitelji) ovisi o tome hoće li Željezara definitivno otići u stečaj, ili će naći novog vlasnika koji će pokrenuti i proširiti proizvodnju´, navodi se u priopćenju.

Dodaje se da ´Ured Predsjednika Republike drži kako su ovim priopćenjem otklonjene sve eventualne nejasnoće koje su mogle biti potaknute neutemeljenim medijskim spekulacijama´.

Pročitajte više