Novog predsjednika Crne Gore slavili srpskim zastavama, s tri prsta u zraku. Zašto?

Foto: EPA

PRIJE samo tri godine Jakov Milatović je bio posve nepoznato ime u crnogorskoj javnosti. Sinoć je pak slavio uvjerljivu pobjedu na predsjedničkim izborima nad dugogodišnjim crnogorskim liderom Milom Đukanovićem, koji konačno - nakon tri desetljeća - odlazi s vlasti. 

Milatović je bio predsjednički kandidat Pokreta Europa sad, no njegova se pobjeda u Podgorici slavila mahanjem srpskih zastava, dizanjem tri prsta u zrak pjevanjem pjesama o Kosovu. To je i najbolja ilustracija Milatovićevog političkog profila, koji ima svoje lice i naličje.

 

Impresivna biografija

To se vidi i u Milatovićevoj profesionalnoj biografiji. Rođen 7. prosinca 1986. u Podgorici, završio je Ekonomski fakultet u Podgorici kao student generacije, magistrirao na Oxfordu i bio stipendist američke, austrijske i britanske vlade. Kao stipendist američke vlade jednu studijsku godinu je proveo na Državnom sveučilištu Illinoisa (Illinois State University).

Poslije toga je jedan semestar slušao na Sveučilištu za ekonomiju i biznis u Beču (WU Wien), ovog puta kao stipendist vlade Austrije. Europska komisija mu je omogućila da jednu studijsku godinu provede na Sveučilištu u Rimu (La Sapienza). Kao stipendist britanske vlade magistrirao je ekonomiju na Oxfordu.

>> Tko je novi predsjednik Crne Gore Jakov Milatović? Podržavaju ga četnici i SPC

Uz ostalo, radio je u Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), prvo kao ekonomski analitičar za regiju jugoistočne Europe, a potom je kao glavni ekonomist pokrivao zemlje Zapadnog Balkana i Europske unije.

U politiku ušao u vladi koju je sastavio Risto Sotona

S takvim je referencama mladi ekonomist Milatović 2020. pristao postati ministar ekonomskog razvoja u vladi Zdravka Krivokapića, nakon poraza Đukanovićeve Demokratske partije socijalista (DPS) na parlamentarnim izborima. 

Krivokapića je pak za premijera osobno izabrao notorni mitropolit SPC-a Amfilohije Radović, koji je bio i siva eminencija predizborne kampanje i ujedinjavanja opozicije protiv Đukanovića. Drugim riječima, Milatović se u politički život Crne Gore uključio kao ministar u vladi Riste Sotone. 

Povećao minimalnu plaću

Kao ministar se istaknuo odlukom o podizanju minimalnu plaću u Crnoj Gori s 220 na 450 eura. No Milatović je, da bi ostvario svoje planove, morao podignuti kredit s kamatom od 10.5 posto. Čovjek ne mora biti bankar da zna kako to nije održiva ekonomska politika.

Ipak, to ga je u Crnoj Gori učinilo poznatim svima, što je onda - nakon pada Krivokapićeve vlade - iskoristio za osnivanje Pokreta Europa sad. Već su pobijedili na lokalnim izborima u Podgorici, a sada imaju i predsjednika Crne Gore. Milatović je očito našao dobitnu kombinaciju za rušenje Đukanovića.

Prosrpski kandidat

Iako se kao ministar istaknuo ekonomskim populizmom, sinoćnje slavlje u Podgorici pokazuje da je od strane podržavatelja prepoznat kao prosrpski kandidat za predsjednika Crne Gore.

>> Novi predsjednik Crne Gore održao pomirljiv govor. Zasjenile ga srpske zastave

Više stotina građana okupilo se sinoć ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici gdje su proslavljali pobjedu Jakova Milatovića na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori. 

Okupljeni su nosili državne zastave Srbije, trobojke, a fotoreporter lista Pobjeda uočio je samo jednu crnogorsku zastavu i nekoliko zastava Demokratske Crne Gore. Pjevali su "Kosovo je Srbija", "Crna Gora i Srbija, to je jedna familija" i srpske nacionalističke pjesme.

Otpjevali su i odu ratnom zločincu i vođi četnika u Drugom svjetskom ratu Draži Mihailoviću - "Čiča Dražo gdje je moje dijete, čuvaju ga srpske bajonete". Pjevalo se i Veseli se srpski rode te druge nacionalističke pjesme.

Čestitka Aleksandra Vučića

Milatović je pak u svojem pobjedničkom govoru slao drugačije poruke, obećavši novi početak za Crnu Goru te da će je u roku od pet godina uvesti u Europsku uniju. 

Iz Beograda je stigla i čestitka Aleksandra Vučića.

"Poštovani gospodine Milatoviću, čestitam Vam pobjedu na predsjedničkim izborima, uz uvjerenje da ćete pokazati čvrstu volju da građanima Crne Gore osigurate život u miru i napretku", poručio je Vučić, a prenosi Euronews.

Dodao je da će Milatović u Srbiji "uvijek imati pouzdanog partnera u razvoju političkog dijaloga i jačanju ekonomske suradnje dvije zemlja, kao i čvrst oslonac za miran i stabilan Balkan".

"Uz čestitke, primite moje pozdrave i izraze posebnog uvažavanja", zaključio je Vučić.

Je li Milatović agent "srpskog sveta"?

Tek se treba pokazati može li Milatović ostvariti išta od onoga što je obećao. Njegovi kritičari ga smatraju agentom "srpskog sveta", redikuloznog koncepta koji je svojedobno lansirao zloglasni Aleksandar Vulin, vodeća hodajuća karikatura srpske političke scene. 

Lako je moguće i da se Milatovića precjenjuje i da će ga predsjednička funkcija demistificirati. U svakom slučaju, Crna Gora će morati izabrati između toga želi li doista ući u EU ili biti vazal Srbije na Balkanu. Do kraja Milatovićevog petogodišnjeg mandata ćemo sigurno znati kojim putem je susjedna država krenula.

Đukanović pomirljivo priznao poraz

Kada je pak riječ o poraženom Đukanoviću, njemu je očito istekao politički rok trajanja. Ponovo se pozicionirao kao zaštitnik crnogorske neovisnosti, ali ljudima u Crnoj Gori je očito dosta života u korupciji i nepotizmu, što su glavna obilježja višedesetljetne vladavine DPS-a. 

>> Obratio se Đukanović: Crna Gora je izabrala, ja nisam njen izbor

Đukanovićev poraz sadrži jednu važnu političku lekciju: ne možeš očekivati pobjedu na izborima danas zato što si prije 16 godina izborio neovisnost države. Đukanovićev ključni problem je bio što ga nitko u Crnoj Gori nije više vidio kao budućnost, dok su ga mnogi percipirali kao teret iz prošlosti kojega se konačno moraju osloboditi. Plašenje "srpskim svetom" očito mu nije pomoglo.

Đukanović je održao trezven gubitnički govor. Ako mu je ovo posljednja izborna utrka, može se reći da je otišao sa stilom.

"Crna Gora je izabrala. Ja nisam njen izbor. Poštujem izbor. Želim predsjedniku da bude uspješan jer će tako i Crna Gora biti uspješna. Želim zahvaliti svima koji su meni dali povjerenje. Svih ovih 30 godina. Nekada su ti glasovi bili dovoljni za većinu, u ovom trenutku, nažalost, nisu", rekao je Đukanović.

"Ponosan sam na ogromnu podršku koju sam dobio u sredinama u kojima većinu čine manjinski narodi. Želim posebno zahvaliti ljudima koji su došli u Crnu Goru da bi glasali iako žive negdje dalje", dodao je.

"Mislim da je sada jako važno da Crna Gora napravi i sljedeći izbor, to je onaj koji je zakazan za lipanj, to su parlamentarni izbori", naglasio je odlazeći predsjednik Crne Gore.

Tek slijede parlamentarni izbori

Doista, izborna godina u susjednoj državi nije gotova. Tek slijede parlamentarni izbori, na kojima DPS nije bez šansi. No očito je da su i toj stranci potrebna nova lica te da Đukanović više ne garantira pobjedu. 

Sve to znači da će se tek na parlamentarnim izborima odlučiti ulazi li Crna Gora u novi period stabilnosti ili će se gloženja koja traju već dvije godine nastaviti. Nije isključeno da će Crnogorci izabrati da im predsjednik i vlada ne budu iz istog političkog tabora, kako ne bi opet jednoj strukturi predali vlast u cijeloj državi.

Crna Gora neće biti slobodna sve dok nije neovisna i o Srbiji i o Milu Đukanoviću. Potonjeg se, kako se čini, riješila. A novi predsjednik Milatović sada ima zadatak dokazati ne samo građanima Crne Gore nego i susjedima i saveznicima u EU i NATO-u da nije ničija lutka na koncu, ponajmanje Srpske pravoslavne crkve ili Srbije.

Pročitajte više