Je li opravdano zabraniti prodaju pića na kioscima da bi se zaštitili ugostitelji?

Foto: Saša Miljević/PIXSELL

GRAD Pula je od prvog dana 2022. zabranio prodaju svih pića na kioscima, uključujući kavu, a zabrana vrijedi za cijeli grad, a ne samo centar. Zabrana je uvedena novom Odlukom o komunalnom redu i usvojena je na sjednici Gradskog vijeća.

Iz Grada Odluku pravdaju brigom o komunalnom redu, što je u fokusu trenutne Gradske uprave. Donesena je u sklopu nekolicine akata kojima se regulira korištenje javnih površina, tj. postavljanje i korištenje objekata poput bankomata, reklama, ugostiteljskih terasa i kioska.

Jednoglasna odluka u Gradskom vijeću

Odluka o zabrani prodaje pića na kioscima donesena je jednoglasno u Gradskom vijeću Grada Pule, u kojem IDS i partneri imaju relativnu većinu s osam vijećnika od 21, Nezavisna lista Filipa Zorića i Možemo po četiri vijećnika, SDP tri, a HDZ ima dva vijećnika.

Odsjek za informiranje u odgovoru na medijski upit Indexa tvrdi da je intencija "stimulirati obavljanje poslovnih djelatnosti u čvrstim objektima koji mogu pružiti i kvalitetniji standard usluge, pri čemu ne treba zanemariti ni davanja korisnika poslovnih prostora u čvrstim objektima u kontekstu plaćanja zakupa, komunalne naknade, spomeničke rente". Iskazuje se žaljenje zbog nedostatka komunikacije s vlasnicima privremenih objekata, tj. kioska za vrijeme javnog savjetovanja, što je dovelo do zaključka da su sve zainteresirane strane upućene o sadržaju novih Odluka i Planova. Kao primjer dobre prakse javne komunikacije među svim dionicima navodi se Odluka o zabrani izvođenja građevinskih radova za vrijeme sezone, oko koje su bili uključeni predstavnici udruge građevinara i predložili izmjene, koje su na kraju i prihvaćene.

Ugostitelji podržavaju zabranu

Nikola Eterović, predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Kvarnera i Istre, smatra da je odluka o zabrani prodaje pića na kioscima u mnogome ispravna zbog toga što se u pandemijska vremena kava za van nije mogla kupiti u caffe barovima, ali se mogla kupiti na kioscima, a o tom apsurdu ostavlja svakome da sam prosudi. Nada se da će druge jedinice lokalne samouprave slijediti primjer Pule.

Prema Eteroviću, ugostiteljski objekti plaćaju znatno veće zakupe, najmove terasa, komunalne naknade i obvezni su zadovoljiti minimalne tehničke uvjete kako bi mogli sanitarno ispravno poslužiti svoje goste, a u slučaju kioska, ti troškovi, pravilnici i nameti puno su blaži. No nadodaje da bi možda ispravnija odluka bila da se kioscima ne zabrani prodaja svih pića, nego samo toplih napitaka, rashlađenih sokova i alkohola.

Predsjednica zagrebačke Nezavisne udruge ugostitelja Žaklina Troskot se, kao i Eterović, slaže s tim da je odluka sasvim ispravna te također navodi pandemiju u kojoj je ugostiteljima bio zabranjen rad, dok su kiosci cijelo vrijeme radili neometano. Prema njoj, kiosci nemaju uvjete za takvu djelatnost te predstavljaju jedan vid nelojalne konkurencije.

"Niti imaju minimalne tehničke uvjete, koje svaki ugostitelj mora zadovoljiti, niti je to njihova primarna djelatnost", tvrdi Troskot. "Još samo da počnu peći piliće i štrukle za van", ironično tvrdi, nadodajući da ni ugostitelji ne obavljaju djelatnosti kioska, stoga smatraju da se svi trebaju držati svoje djelatnosti. Prema njoj, Pula ovim potezom želi osigurati i podržati kvalitetnu ugostiteljsku ponudu svojim posjetiteljima, što je posebno važno za turističke gradove te poziva sve gradove Hrvatske kao turističke zemlje da se ugledaju na njen primjer.

Koliko je poznato Nezavisnoj udruzi ugostitelja, nitko od njihovih članova nije tražio ovakvu zabranu, iako je pozdravljaju.

"Odluka je besmislena i protivna Ustavu RH"

Udruga Glas poduzetnika oštro se protivi ovakvim ograničenjima poduzetničkih sloboda i poslovanja. Izvršni direktor Udruge Glas poduzetnika jednom je prilikom ustvrdio da je odluka besmislena, kao što bi bila besmislena odluka da kiosci ne smiju prodavati sladoled zbog ugrožavanja slastičarni ili odluka da se na benzinskim postajama ne smije prodavati ništa osim automobilske opreme i goriva.

Kako odluka o zabrani prodaje određene vrste artikala spada u ograničavanje tržišnih sloboda, koje su zaštićene Ustavom Republike Hrvatske, pitali smo doc. dr. sc Matu Palića, stručnjaka za ustavno pravo i člana Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav iz reda javnih, znanstvenih i stručnih djelatnika, za komentar.

"Ustav Republike Hrvatske vrlo jasno određuje da su poduzetnička i tržišna sloboda temelj gospodarskog ustroja Republike Hrvatske...", jasno i direktno daje do znanja, ali napominje da se te slobode ipak mogu ograničiti zakonom radi zaštite interesa i sigurnosti Republike Hrvatske, prirode, ljudskog okoliša i zdravlja ljudi.

"Prodaja kave i pića na kioscima regulirana je Zakonom o trgovini, koji poznaje prodaju na kioscima. Mjesta za postavljanje kioska određuje predstavničko tijelo grada ili općine koje za to daje i posebno odobrenje. Isto tako, predstavničko tijelo može odrediti i vanjski izgled prodajnog objekta. Međutim, zabrana prodaje određenih vrsta napitaka (alkoholna pića, duhanski proizvodi i sl.) određena je Zakonom o trgovini. U tom propisu ne postoji odredba prema kojoj predstavničko tijelo može zabraniti prodaju kave ili pića kioscima", objašnjava Palić i nadodaje da takvu ovlast predstavničko tijelo nema ni prema bilo kojem drugom propisu.

Regulacije nisu rijetkost u turističkim središtima diljem Europe. Ali one se uglavnom odnose na zabrane i ograničenja vezana za zaštitu kulturne baštine ili kvalitete života domaćeg stanovništva.

Zabrana će se morati ublažiti

Mogu se očekivati daljnji pregovori između Grada Pule i vlasnika kioska, što su nam potvrdili iz samog Grada, pa će mjera vjerojatno biti ublažena. Dapače, iz Grada su očekivali da će vlasnici kioska biti uključeni u javnu raspravu te da će se postići nekakvo kompromisno rješenje, kao što je bio slučaj s građevincima.

Nova odluka trebala bi biti više u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, točnije s ustavnom odredbom o zaštiti tržišnih i poduzetničkih sloboda. Diskutabilno je može li obrazloženje da se zabranjuje prodaja pića da bi se zaštitili ugostitelji, biti podloga za zabranu prodaje pića na kioscima, kao što kaže i sam stručnjak za Ustav Palić.

Da bi jedna ovakva odluka Grada Pule bila ustavna, trebalo bi dokazati da se njome štite interesi i sigurnost Republike Hrvatske, priroda, ljudski okoliš ili zdravlje ljudi. Ipak se radi o grubom nasrtaju na slobodno tržište, a svaka takva intervencija treba biti dobro kontrolirana i opravdana.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

 

Pročitajte više