Je li Šveb doista jedini koji treba letjeti s Prisavlja?

ZBOG jednog jako neugodnog problema za HRT, gubitka bitke za prava na prijenos Svjetskog rukometnog prvenstva koje se odigrava u siječnju 2009., danas je ostavku podnio ravnatelj HTV-a Robert Šveb. No, pored velike blamaže s rukometnim prvenstvom, na HRT-u već neko vrijeme tinja, za njih jedan još veći problem, a to je gledanost.

I u tom problemu leži odgovornost Šveba kao prvog u hijerarhiji HTV-a, uostalom, on je prilikom svog sjedanja u novu fotelju rekao da gledanost nije važna, što ne čudi jer ipak je on - inženjer. Pored Šveba za gledanost su odgovorni, a vjerojatno još i više od njega, programski čelnici HTV-a: Domagoj Burić, direktor programa i Hloverka Novak Srzić, glavna urednica Informativnog programa.

Hitni sastanci zbog gledanosti

Posljednjih dana je, kako su mediji pisali, bilo nekoliko hitnih sastanaka vodstva HTV-a oko sve većeg pada gledanosti dvaju programa hrvatske javne televizije, a Domagoj Burić je navodno upozoren kako mora hitno poduzeti mjere kako ukupna gledanost dvaju programa ne bi pala ispod 50 posto. Samim padom gledanosti došlo je i do pada prihoda od reklama. Janoš Roemer, glasnogovornik HRT-a, je medijima tvrdio da su održani sasvim uobičajeni sastanci vodstva i da na HRT-u nema alarmantne situacije.

Pad gledanosti u prime timeu

Prema podacima koje iznosi Bezcenzure.com, gledanost je HTV-u već prilično pala ispod 50 posto u vremenu najvažnijem za oglašivače, a to je prime time. Tako neki podaci otkrivaju da je gledanost dvaju programa HTV-a u prime timeu u siječnju 2007. godine navodno iznosila 50,57 posto, dok je ove godine iznosila 44,70 posto. U veljači prošle godine ukupna gledanost u prime timeu je iznosila 49,05 posto, a ove 45,01 posto. Burić mora paziti da cjelodnevna gledanost dvaju programa ne padne ispod 50 posto, ali ni ona nije daleko od te magične granice.

Sad se šuška da, ako je Šveb otišao zbog rukometnog prvenstva, da bi onda i programski čelnici trebali otići zbog posustajanja u borbi s komercijalnim televizijama. Ovih se dana na Prisavlju navodno raspravljalo o kritičnim točkama programa čija se gledanost mora popraviti tijekom ovog proljeća. Ako ne dođe do pomaka, upućeni tvrde da će sigurno doći do uredničkih rošada. Burić i Hloverka Novak Srzić za sada su ionako upamćeni po tome da su odmah, čim su stigli na nove pozicije, napravili pravu sječu urednika, a ne zaboravimo da je Hlo najavila i "promjene vidljive u naredna 24 sata" od trenutka njezina dolaska.

"Gledanost u prime timeu pala zbog manje komercijalnih sadržaja"

Suzana Jašić, članica Programskog vijeća HRT-a za Index je rekla kako po podacima koje dobiva ne pada ukupna gledanost dvaju programa.

"A to što je pala u prime timeu, to je zato jer sada HTV ima manje komercijalnih sadržaja nego prije godinu dana.  Osobno mislim da su najbitniji javni sadržaji i kvaliteta programa, a s tim sam za sada zadovoljna", rekla nam je Suzana Jašić.

Njezinu potporu za sada imaju i Domagoj Burić i Hloverka Novak Srzić: "Za sada nema razloga da daju ostavke njih dvoje ili bilo koji drugi urednici. Što bi onda trebali napraviti na ove druge dvije komercijalne televizije koje ukidaju svoje spektakularno najavljivanje emisije i koje se emitiraju u prime timeu?"

Suzana Jašić je često prigovarala zbog kvalitete informativnog programa, međutim kaže da trenutno nema neki specifičan stav o informativnom programu HTV-a, a da mjesta za pomake uvijek ima.

"Žao mi je Šveba jer je pošten čovjek"

"Žao mi je stvarno Šveba jer je pošten i čestit čovjek. O njemu mogu reći sve najbolje", rekla je na kraju Jašić.

Zdenko Ljevak je za Index rekao da on kao Predsjednik programskog vijeća  nema nikakvih spoznaja o sadržaju sastanka posljednjih dana, vođenih među vodstvom HRT-a. Ljevak je upozorio da niti Šveb nije smijenjen, nego da je samo ponudio ostavku koju treba prvo prihvatiti Sutlić i Programskog vijeće, koje će iduću sjednicu imati 1. travnja.

"Programsko vijeće će na sjednici raspravljati o ostavci Šveba i svim ostalim problemima i ne mogu vam reći više od toga", kazao je Ljevak.

Odlazi li Hloverka?

U javnosti se čak pojavila informacija da se Hloverki sprema prelazak na mjesto posebne savjetnice ravnatelja HRT-a Vanje Sutlića, međutim oboje su to demantirali. Hloverka Novak Srzić tvrdi da je ne zanima nikakva druga funkcija, osim ove koju sada obavlja te kako je i dalje puna entuzijazma i da je uvjerena kako će doći do pomaka u Informativnom programu. Već je trebala početi nova Hloverkina emisija "Press", međutim odgođena je do jeseni.

Upućeni u situaciju sumnjaju da se Hloverka ne želi kockati u ovoj situaciji kada se vodi grčevita borba za svaki postotak gledanosti, jer njezina pozicija glavne urednice bi se opasno srozala da kojim slučajem podbaci njezina nova emisija. Uostalom, Hloverki ne treba još jedan podbačaj u nizu nakon propale emisije "Kontakt" zbog koje je velikim transferom lani dovedena na Novu TV.

Burić podigao gledanost informativnih emisija konkurencije

A Hloverka i Burić su već jednom zajedničkim snagama srozali gledanost Dnevnika, iako je u tom slučaju puno veća odgovornost Burića. Naime, Burić je prošle jeseni sapunicu "Ponos Ratkajevih", po prvi put od kada se emitiraju sapunice na HTV-u, stavio iza Dnevnika - što je bio totalni promašaj. Gledatelji su bili naučeni na termin u 18.45 i sapunica je gledatelje uvodila ravno u Dnevnik. A čim nije bilo mega popularne sapunice, odmah je porasla gledanost informativnih emisija konkurencije, RTL-a i Nove Tv. Tako je ironija bila potpuna, jer jedan od razloga zbog koje je propao Hloverkin "Kontakt" je bio neprimjeren termin i sapunica na prvom programu HTV-a protiv koje nitko nema šanse.

A da ipak ponestaje entuzijazma među ekipom koja vodi Informativni program dale su naslutiti nedavne izjave Edija Škovrlja, koji je doveden iz Zadra da posloži mrežu hrvatskih dopisništava. Škovrlj je rekao kako ne prolaze njegove ideje koje bi trebale unaprijediti Informativni program te da je HTV jedna troma institucija koja godinama radi na svoj letargičan način pa je stoga teško provesti reforme.

Tko će dočekati sljedeću sezonu?

Tako će ovo proljeće pokazati u kojem će smjeru krenuti HTV, prema dolje ili će i dalje ostati nedostižno na vrhu. Iako im ukupna gledanost ove godine ne bi trebala biti upitna zbog Europskog nogometnog prvenstva i Olimpijskih igara u Pekingu. Sezona na HTV baš zbog Europskog nogometnog prvenstva već završava u lipnju, pa niti ne mogu puno napraviti do onda. Već se sada može reći da nova ekipa na HTV-u nije učinila napraviti pomak u svojoj prvoj sezoni, a pitanje je tko će dočekati drugu. Šveb je ispao iz igre, tko je sljedeći?

S.V.
Foto: Index

Pročitajte više