Je li Trump u UN-u najavio da Amerika okreće leđa svijetu?

Foto: EPA

IAKO je upravo iz SAD-a došao prijedlog za stvaranje Lige naroda (premda joj se SAD nije priključio) te njezinog nasljednika nakon 2. svjetskog rata - Ujedinjenih naroda (UN), čije su jedan od glavnih osnivača bile upravo SAD, trenutna američka administracija se nastoji što više udaljiti od ideje globalizma.

"Amerika je upravljana od Amerikanaca", istaknuo je odbacujući međunarodnu suradnju.
 
"Odbacujemo ideologiju globalizma i krećemo doktrinom patriotizma", naveo je Trump, što su mnogi doživjeli kao - američko zbogom globalizaciji i intervencionizmu.

Iako je potpisom predstavnika američke administracije predsjednika Billa Clintona poduprijet Rimski statut, temeljem kojeg je i stvoren Međunarodni kazneni sud (ICC), a državna tajnica Madeleine Albright nazivana "majkom međunarodnog suda", Trump je zauzeo suprotan stav i po tom pitanju.

"SAD nikada neće prenijeti svoju suverenost na neko tijelo", spomenuo je u govoru, nakon što je njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton prethodno ovoga mjeseca zaprijetio ICC-u sankcijama zbog istrage zločina američkih snaga u Afganistanu i palestinskih poziva ICC-u da istraži zločine izraelskih snaga. 

Ponovio je i kako se SAD povlači iz Vijeća za ljudska prava unutar UN-a, koje broji 47 država članica UN-a. Dužnosnici Trumpove administracije prethodno su napadali rad tog međunarodnog tijela zbog kritika upućenih Izraelu zbog sukoba s Palestincima.

Obustava sudjelovanja u međunarodnoj pomoći i programima  

Trump je u govoru naglasio da će SAD nastaviti davati vanjsku pomoć samo "prijateljima" te će primjerice zaustaviti financiranje UN-ovog programa pomoći palestinskim izbjeglicama.

"Prije svega moramo zaštititi našu suverenost i našu njegovanu neovisnost. Kada to napravimo, naći ćemo nove puteve za suradnju koji će se pojaviti pred nama. Naći ćemo novu strast za stvaranjem mira koja će se podići u nama. Naći ćemo novu svrhu, novu odlučnost", argumentirao je svoj stav o povlačenju iz globalne suradnje.

Također je naveo kako više neće sudjelovati u UN-ovom migracijskom sporazumu te kako SAD odbacuje "globalno upravljanje, kontrolu i dominaciju" i poštuje pravo svakog naroda na vlastite običaje, uvjerenja i tradicije, dodajući kako SAD nikad neće reći drugim narodima kako živjeti, raditi ili štovati.

Njegove izjave su označile dramatičan odmak od tradicionalne uloge SAD-a u UN-u. 

"Trump razbija dugogodišnje partnerstvo s Europom"

Politološki znanstvenik i praktičar diplomacije iz Hrvatske, koji je želio ostati anoniman, komentirao je za Index Trumpov kontroverzni govor, ustvrdivši "da američki predsjednik radi na razbijanju međunarodnih institucija i partnerstva već duže vrijeme".

"Ucjenjivao je već članice NATO-a, razbija transatlantsko partnerstvo, pokrenuo je trgovinski rat s Kinom, kojoj je upravo WTO (Svjetska trgovinska organizacija) omogućio slobodnu globalnu trgovinu, a koju SAD dugo zagovara u međunarodnim odnosima", nabrojao je više primjera u kojima trenutna administracija ide protiv politike prethodnih.

No za našeg sugovornika je najgore povlačenje iz sporazuma s Iranom (o denuklearizaciji), koji se također dogodio nedavno - 2015. godine. 

"Iran je najbolji primjer ikad, što se tiče dobrog multilateralnog pregovaranja. Povlačenje iz njega jednostavno se nije smjelo dogoditi.", naveo je, konstatirajući da Trump "slijepo prati neka predizborna obećanja", iako nije ni sam svjestan posljedica njihovog provođenja. I za SAD i za cijeli svijet.

Podsjetimo, europske zemlje koje su podržale sporazum s Iranom ne planiraju se povući iz njega te su ovaj tjedan objavile plan za omogućavanje nastavka trgovine unatoč američkim sankcijama.

Trumpov antiglobalizam ne mora značiti izolacionizam?

Politički analitičar dr.sc. Branimir Vidmarović, koji je diplomirao i doktorirao međunarodne odnose u Moskvi na MGIMO-u (Moskovski državni institut za međunarodne odnose), ponudio je pak za Index suprotno mišljenje od našeg prethodnog sugovornika, kao i većine analitičara stranih medija koji su komentirali sporni Trumpov govor.

"Začudilo me što su mnogi mediji I komentatori u Trumpovom govoru našli najavu izolacionizma. Upravo suprotno, njegov govor je bio posvećen američkom globalnom angažmanu. Trump je opisao vlastitu viziju SAD-a u svijetu, ne van njega.", naveo je Vidmarović.

Na taj zaključak navela ga je Trumpova Strategija nacionalne sigurnosti, koja je vanjskopolitički dokument. 

"Autorizirao je vojni proračun za 2019. kojim za više od 3 milijarde dolara povećava izdavanja za operacije van SAD-a. I na kraju, ima vrlo velike vanjskopolitičke i ekonomske ambicije što se tiče Sjeverne Koreje, Kine, Irana, Rusije, Bliskog istoka općenito. Za čovjeka koji voli kritizirati EU, NATO ili Njemačku, koji konstantno svojim potezima utječe upravo na svjetsku politiku, Trump nimalo ne nalikuje na izolacionista. Njegova „larger than life“ pojava i mentalitet mu jednostavno to ne dopuštaju. Trump je velik, glasan i ne baš podmazan globalni buldožer s ambicijama koje se rasprostiru daleko van Washingtona.", argumentirao je svoj stav naš sugovornik.

Ciljevi isti, samo ostvarivanje drugim metodama?

Vidmarović je ustvrdio da je navedeno konzistentno s dosadašnjom američkom politikom bez obzira na predsjednike. Jer kao ni dosad, tako ni sada ni jedan krug američkih političkih elita u zdravoj pameti ne razmatra dobrovoljno puštanje uzda.

"Trumpov antiglobalizam nije izolacijske naravi. On gleda na globalizaciju kao na set restriktivnih principa koji sprječavaju rast američke moći i uspostavu veće dominacije. To je sasvim druga stvar. Njegova politika nosi naziv „principled realism“ – realizam temeljen na principima. Na stranu činjenicu da je realizam ionako sam po sebi temeljen na principima prvenstva nacionalnih interesa; bitno je uočiti da realizam velikih sila nije ni pasivan ni samozatajan već podrazumijeva veliku dozu interakcije s vanjskim svijetom.", naveo je naš sugovornik ustvrdivši da Trump zapravo napušta internacionalizam jer želi tehnički ograničiti američki angažman tamo gdje smatra da nije od koristi.

"Zato kritizira i napušta multilateralne sporazume jer u njima vidi ograničavanje američke moći. Umjesto toga, gura sklapanje povoljnijih za SAD bilateralnih sporazuma. Trump ima problema s principom kolektivne odgovornosti, kolektivnih zadaća i vrijednosti. SAD se nikad do kraja nije uklopio u tu, više europsku viziju svijeta, ali je duže vrijeme prihvaćao pravila igre i barem na verbalnoj razini podržavao ideju. No, koja je bitna razlika između SAD-a koji bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN uvodi reda u nekoj zemlji i SAD-a koji se upušta u trgovinski okršaj s Kinom te uvodi sankcije šakom i kapom? Gotovo nikakva, osim što su prvi rado govorili o vrijednosnom plaštu kojim Washington štiti saveznike, a drugi kažu da je to iluzija i da za sve treba platiti.", izjavio je za Index Vidmarović, argumentirajući da je Trumpova politika nastavak rješavanja standardnih američkih ciljeva, samo na drugi način, drugim metodama.
 

Pročitajte više