Jedan od najmoćnijih Židova u američkoj politici: Netanyahu je prepreka miru

Foto: EPA

Čelnik većine u američkom Senatu Chuck Schumer pozvao je danas na nove izbore u Izraelu, oštro kritizirajući premijera Benjamina Netanyahua kao prepreku miru.

Demokrat Schumer, dugogodišnji pristaša Izraela i najviši židovski dužnosnik u američkoj politici, rekao je Senatu da Netanyahuova vlada "više ne odgovara potrebama Izraela" koji je pet mjeseci u ratu što je počeo napadom militanata Hamasa na Izrael 7. listopada.

"Kao demokracija, Izrael ima pravo birati vlastite vođe i trebali bismo ih pustiti da sami odluče. Ali važno je da Izraelci imaju izbor. Potrebno je pokrenuti novu raspravu o budućnosti Izraela nakon 7. listopada", rekao je Schumer.

"Po mojem mišljenju, to se najbolje može postići održavanjem izbora", rekao je.

Schumer je naglasio da bi bila "teška pogreška" da Izrael odbije dvodržavno rješenje i pozvao je pregovarače u sukobu između Izraela i Gaze da učine sve što mogu kako bi osigurali prekid vatre, oslobodili taoce i poslali pomoć u Gazu.

"Izrael ne može preživjeti ako postane parija"

Schumer i drugi vodeći demokrati, uključujući predsjednika Joea Bidena, suočavaju se s intenzivnim kritikama u stranci zbog bezuvjetne potpore Washingtona Izraelu, s obzirom na posljedice izraelskih napada na Gazu koje trpe palestinski civili.

Schumer je kritizirao Palestince koji podržavaju Hamas i rekao da bi se palestinski vođa Mahmud Abas također trebao povući.

"Da bi bilo nade za mir u budućnosti, Abas mora odstupiti i zamijeniti ga nova generacija palestinskih vođa koji će raditi na postizanju mira sa židovskom državom", rekao je Schumer.

Njegov govor odražava sve jače nezadovoljstvo u Washingtonu Netanyahuom, načinom na koji vodi rat, neuspjehom da učini više za zaštitu palestinskih civila i sprečavanjem isporuke pomoći u Gazi.

"(Netanyahu) je bio previše spreman tolerirati civilne žrtve u Gazi, zbog čega podrška Izraelu u cijelom svijetu pada na povijesno niske razine. Izrael ne može preživjeti ako postane parija", poručio je Schumer.

Pročitajte više