"Jedna od najvećih prijetnji sigurnosti u povijesti Australije": Objavljeni tajni dokumenti vlade

Foto: Hina
 
AUSTRALIJA je pokrenula istragu nakon objavljivanja tajnih vladinih dokumenata pronađenih u trgovini u Canberri, javlja BBC.
 
Australska nacionalna televizija ABC objavila je niz ekskluzivnih izvješća ovog tjedna, citirajući dokumente sadašnje i prethodnih vlada. ABC je u srijedu otkrio da su dokumenti pronađeni u zaključanim ormarićima kupljenim u trgovini rabljenom robom u Canberri. Ured premijera Malcolma Turnbulla naredio je hitnu istragu slučaja.
 
ABC je slučaj opisao kao "jednu od najvećih povreda sigurnosti vlade u povijesti Australije". Naveli su da su u ormarićima pronađene stotine dokumenata s najstrože čuvanim tajnama.
 
"Ormarići su kupljeni za sitniš"
 
ABC je objavio da su ormarići pronađeni u trgovini u kojoj se jeftino prodaje stari namještaj korišten u vladi: "Kupljeni su za sitniš i stajali su zaključani nekoliko mjeseci". Medijska kuća nije navela kupca ni prodavača ormarića.
 
Dokumenti australske vlade obično budu zapečaćeni i držani u tajnosti te objavljeni nakon 20 godina. Dokumenti objavljeni ovog tjedna odnose se na rad pet vlada u posljednjih deset godina.
 
Između ostalog dokumenti sadrže sljedeće optužbe:
 
1. Australska savezna policija izgubila je skoro 400 dokumenata o nacionalnoj sigurnosti u pet godina
 
2. Vlada bivšeg premijera Tonyja Abbotta razmatrala je ukidanje socijalne pomoći osobama mlađim od 30 godina
 
3. Bivši premijeri Kevin Rudd i Julia Gillard upozoreni su na rizik plana za izolaciju kuća, koji je kasnije odnio četiri života
 
4. Administracija bivšeg premijera Johna Howarda raspravljala je o ukidanju prava na šutnju tijekom policijskog ispitivanja
 
Tajnik ureda premijera i vlade Martin Parkinson izjavio je da će biti pokrenuta hitna istraga, ali odbio je detaljnije komentirati slučaj. Do otkrića tajnih dokumenata došlo je u trenutku žestoke rasprave o novim zakonima čiji je cilj sprečavanje stranog uplitanja u australsku politiku. Turnbull je prošlog mjeseca izjavio da "strane snage ulažu nezabilježene napore kako bi utjecale na političke procese u Australiji". 

Pročitajte više