Jednooki ekstremist i bivši šef rimskog kriminalnog podzemlja je na slobodi

Foto: EPA

IAKO je osuđen na gotovo 15 godina zatvora, Massimo Carminati, jednooki desničarski ekstremist i bivši šef rimskog kriminalnog podzemlja, pušten je u utorak iz zatvora da na slobodi čeka pravomoćnu presudu.

O odluci je izvijestila novinska agencija Adnkronos isprva se pozivajući na sudske izvore, a kasnije na Carminatijeva odvjetnika Cesarea Placanicu.

Carminati je oslobođen jer su njegovi odvjetnici uspjeli uvjeriti sud da je zadržavanje u pritvoru nezakonito dok se ne donese konačna presuda.

Carminati (62) je proveo u zatvoru pet godina nakon što je uhićen u prosincu 2014. u tzv. skandalu Mafia Capitale.

Tužitelji ga optužuju da je bio šef kriminalne mreže koja je nasiljem i reketarenjem kontrolirala niz komunalnih usluga, poput prikupljanja smeća, održavanje parkinga i izbjegličkih centara.

Većina točaka optužnice potvrđena je na sudu koji je Carminatija dvaput procesuirao i osudio, 2017. i 2018.

No prošle je godine odbačena točka koja ga je zajedno sa suradnicima teretila za udruživanje u mafijašku organizaciju.

Zbog toga se Carminatiju i suoptuženicima mora ponovno suditi kako bi suci u konačnoj presudi odlučili za koliko im treba skratiti ranije izrečene zatvorske kazne.

Carminati je u rujnu 2018. osuđen na 14,5 godina zatvora, a njegov glavni partner u zločinu Salvatore Buzzi dobio je 18 godina i četiri mjeseca.

Kada je skandal Mafia Capitale izbio, izazvao je politički potres i doveo do uhićenja brojnih političara, poslovnih ljudi i lokalnih službenika.

Bijes javnosti pridonio je tome da Pokret pet zvijezda ostvari 2016. povijesnu pobjedu na lokalnim izborima, no rimska gradonačelnica Virginia Raggi ne uspijeva ispuniti predizborna obećanja.

Pročitajte više