JELAVIĆU, PRCI I RUPČIĆU ODREĐEN JEDNOMJESEČNI PRITVOR

Državni sud BiH odredio je u subotu 30dnevni pritvor za bivšeg predsjednika HDZ BiH Antu Jelavića, bivšeg ministra obrane Federacije BiH Miroslava Prcu i nekadašnjeg direktora Hercegovina osiguranja Miroslava Rupčića, objavio je Jelavićev odvjetnik Josip Muselimović. L

Odluku o pritvoru donio je sudac pri državnom sudu BiH, Amerikanac Bernard Bolon, na zahtjev voditelja posebnog odjela za organizirani, gospodarski kriminal i korupciju pri Međunarodnom odjelu Tužiteljstva BiH Johna McNaira.

Sudac je odobrio zadržavanje trojice bivših dužnosnika bosanskohercegovačkih Hrvata kako bi se provela istraga oko navoda za zloupotrebe u osnivanju i radu Hercegovačke banke, koja je blokirana u akciji SFOR-a 2001.

Odvjetnik Muselimović izrazio je nezadovoljstvo odlukom državnoga suda o zadržavanju svoga klijenta Ante Jelavića ističući da su navodi tužiteljstva oko uhićenja i zadržavanja u pritvoru bili potpuno neutemeljeni te da su prekršena Jelavićeva ljudska prava.

"Kada je u pitanju Ante Jelavić, a vjerojatno i ostali, prema njemu je od samog početka, od onakvog uhićenja, pa do mjere lišavanja slobode, na najgrublji način povrijeđena Europska konvencija o zaštiti ljudskih prava i sloboda", rekao je Muselimović u telefonskoj izjavi za Radio Herceg-Bosnu.

Muselimović smatra da se Jelaviću i ostalima na stavljaju na teret inkriminacije koje su "vrlo uopćene, neodređene, bez vremenske, prostorne i vrijednosne orijentacije". Najavio je i podnošenje žalbe Vijeću Suda BiH zbog određivanja mjere pritvora Anti Jelaviću.

(Hina) zkre dj

Pročitajte više