Jelinčić najavio sljedeću konferenciju o granicama u Sarajevu

SLOVENSKI parlamentarac i čelnik Nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič izjavio je u subotu u Beogradu da je konferencija koju je u tom gradu pripremio na temu "Podjela jugoslavenskog Jadranskog mora i sukcesija jugoslavenskih granica" samo prva u nizu sličnih, a sljedeća bi se trebala održati u Sarajevu.

Za Jelinčičevu konferenciju domaći su mediji pokazali malo zanimanja, pa su u Tanjugovu centru primijećene samo televizijske kamere jedne slovenske i jedne srbijanske televizijske postaje, te jedne privatne postaje iz Bijeljine, javio je slovenski radio po završetku konferencije.

Od refereta iznijetih na konferenciji slovenski radio izdvaja ocjenu nekadašnje Miloševićeve savjetnice povjesničarke Smilje Avramov da do promjene granica dolazi samo u slučaju širih globalnih procesa i da ti procesi još nisu završeni. Kako javljaju slovenski mediji, Jelinčič je u Beogradu ponovio svoje teze kako bi današnja Republika Hrvatska "kao nasljednica NDH" svim ostalim nasljednicama Jugoslavije morala isplatiti reparacije.

Slovenski mediji prenose i Jelinčičevu tvrdnju kako je on u Beograd na konferenciju pozvao i glavnog tajnika NATO saveza Georgea Robertsona, ali da mu je on odgovorio da ima toliko obveza da se ne može odazvati.

Pročitajte više