Jeremić: Dva su mi se ministra ispričala zbog priznanja Kosova

"RAZGOVARAO sam s dvojicom od trojice ministara vanjskih poslova zemalja koje su u srijedu priznale Kosovo i oni su mi se ispričali i rekli da više nisu mogle trpjeti pritiske da njihove zemlje ne priznaju Kosovo te se nadaju kako to neće narušiti naše odnose", kazao je za B92 srpski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić.

"Te zemlje su tako pokazale da ne vode samostalnu i suverenu vanjsku politiku i to je žalosno", smatra Jeremić, ali nije želio imenovati dva ministra koja su mu se navodno ispričala zbog priznanja neovisnosti Kosova.

Jeremić je dalje dodao kako je priznanje Hrvatske, Mađarske i Bugarske velik udarac jer svaka država koja naruši teritorijalni integritet Srbije više ne može računati da će odnosi ostati isti kao i prije.

"To će se odraziti na regionalnu suradnju jer, iako se proteklih godina puno radilo da 90-e ostanu iza nas, činjenica je da su naši susjedi svojom odlukom narušili teritorijalni integritet Srbije."

Jeremić je komentirao i apel Čedomira Jovanovića, koji je zatražio da Srbija ne povlači svoje veleposlanike iz Mađarske, Bugarske i Hrvatske jer se "takvom praksom ništa ne postiže". Jeremić je već pozvao veleposlanike na konzultacije u Beograd i uputio oštre prosvjedne note Hrvatskoj, Mađarskoj i Bugarskoj.

"Kad ne bismo reagirali, poslali bismo svijetu sliku da je takvo ponašanje za nas prihvatljivo, što bi značilo da nismo ozbiljna država", podvukao je Jeremić i najavio kako će Srbija nastaviti provoditi istu politiku dok "neka nova vlada ne odluči drugačije".

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više